Invertiran més de 450.000 euros per restituir l'entorn fluvial del Ter al seu pas per Torelló i les Masies de Voltregà

S'han posat a licitació les obres per millorar la connectivitat a l'entorn de l'assut de Matabosch

L'assut de Matabosch des del marge esquerre
L'assut de Matabosch des del marge esquerre | ACA
Osona.com
01 d'abril del 2021
L'Agència Catalana de l'Aigua ha posat a licitació l'execució de les obres per adequar i restituir l'entorn fluvial del riu Ter al seu pas pels municipis de Torelló i les Masies de Voltregà. Amb un pressupost de licitació superior als 469.100 euros, el projecte té per objectiu millorar la connectivitat a l'entorn de l'assut de Matabosch. Per aconseguir-ho, es preveu l'enderroc total de la resclosa, que té 1,8 metres d'alçada i 45 d'amplada, així com també de les comportes dels desguassos de fons. Els treballs tindran una durada de tres mesos un cop s'hagi adjudicat i signat el contracte.

Segons informa l'ACA, aquesta solució permetrà restablir totalment la connectivitat fluvial del tram a l'estat previ a la construcció de l'assut i suprimir l'efecte barrera que suposa actualment l'estructura al flux ecològic. Al mateix temps, l'actuació reduirà el risc d'inundació aigua amunt de la resclosa, en especial per a períodes de retorn d'entre 50 i 100 anys.

Abans de l'inici dels treballs de demolició, es duran a terme actuacions prèvies, consistents en l'esbrossada de la zona i la col·locació de barreres fetes de palla de cereals, per retenir fins el 75% dels sediments arrossegats tot garantint el pas de l'aigua. També es construiran motes provisionals per a desviar el pas de l'aigua i permetre el treball en sec.

Pel que fa als treballs d'enderroc de la resclosa, aquests es dividiran en dues fases, la primera al marge esquerre i la segona en el marge dret, i consistiran en la retirada de l'estructura de comportes de fons contigües a la resclosa, la protecció de la fonamentació de l'estructura de comportes d'entrada a l'antic canal (per assegurar-ne l'estabilitat i la consolidació, front crescudes extraordinàries). Finalment, es durà a terme la plantació d'espècies autòctones, principalment verns en el marge esquerre del riu Ter.
Arxivat a