Sant Julià de Vilatorta cantarà caramelles a so de cobla

Malgrat que enguany no hi haurà aplec, s'ha organitzat un concert de sardanes en el qual s'interpretaran conegudes peces del repertori de les Caramelles del Roser

La tradicional cantada de les Caramelles del Roser un diumenge de Pasqua, en una imatge d'arxiu
La tradicional cantada de les Caramelles del Roser un diumenge de Pasqua, en una imatge d'arxiu | Joan Parera
01 d'abril del 2021
Ja és el segon any consecutiu que els caramellaires de Sant Julià de Vilatorta no han pogut sortir a cantar el seu repertori pels carrers del municipi. La situació derivada de la pandèmia ha capgirat aquest tradicional costum del municipi. Tampoc hi ha el tradicional aplec que reuneix colles d'arreu. Tot i això, les Caramelles del Roser i l'Ajuntament han preparat per a aquest diumenge, 4 d'abril, un concert únic basat en les peces de les caramelles però amb un diferent, amb so de cobla.

"Malgrat que els confrares no poden sortir a cantar, les caramelles són patrimoni del poble i s'ha decidit optar per un altre format", explicava l'alcalde Joan Carles Rodríguez, en roda de premsa. En aquest sentit, codirector de les Caramelles del Roser, Jofre Bardolet, puntualitzava que tindran "una sonoritat i un timbre especials".

Per tant es podrà escoltar un breu concert de caramelles-sardanes per a cobla dels mestres Manel Suñé, Manel Balasch i Manel Rodríguez, com "Rosa Vera", "Dolçament", "Gentil Adriana", "Records de Sant Julià de Vilatorta" i "Som Vilatortins". I ho interpretarà la cobla Vilatorta, una formació de músics creada expressament per aquesta ocasió i dirigida pel mateix Bardolet.
 

Jordi Sitjes, Joan Carles Rodríguez i Jofre Bardolet, durant la roda de premsa de presentació Foto: Carles Fiter


Durant l'acte Caramelles a So de Cobla, que es farà a la plaça Major a tres quarts d'1 del migdia, es farà un viatge en el temps per portar reminiscències de diverses peces d'antigues danses del folklore vilatortí, com la Ratolinesa, el Ballet i la llesta, la Bella Miralda i el Ball dels nyitos-nyetos, entre altres. Serà presentat pel poeta Anton Carrera i se seguiran les mesures de seguretat establertes.

Estrena d'una sardana per a l'ocasió

Durant l'acte també s'estrenarà la sardana Vilatortina de Jofre Bardolet. "Té una reminiscència nostàlgica, però amb un final esperançador", explicava Bardolet, mentre remarcava que es nodreix de melodies d'altres peces que ha fet per les Caramelles del Roser. Una de les que es nodreix també és Festívola, una peça que s'havia d'estrenar el maig del 2020. Estava inacabada. L'havia començat Santi Riera i després se li va encarregar acabar-la a Bardolet.

En aquest sentit, Jordi Sitjes, caramellaire i que també forma part de la cobla, destacava que les peces cantades a les caramelles són, majoritàriament, escrites pels mateixos caramellaires, és a dir, que s'està "perpetuant" una tradició "que ve rodant de molt enrere". "El nostre deure és intentar que no s'aturi", afegia.