​Splendid Foods redueix un 20% el temps d'assecatge dels embotits amb algoritmes predictius

S'han utilitzat més de 300 sensors a l'assecador per reduir el temps de curació i mantenir la qualitat del producte

Fuets en un assecador d'Splendid Foods i amb un dels sensors del projecte (a baix).
Fuets en un assecador d'Splendid Foods i amb un dels sensors del projecte (a baix). | Eurecat
Osona.com
31 de març del 2021
Actualitzat el 03 d'abril a les 9:34h
El grup d'alimentació Splendid Foods, dedicat principalment a l'elaboració d'embotits curats i amb les instal·lacions a Seva, ha impulsat amb el centre tecnològic Eurecat un projecte que incorpora Intel·ligència Artificial, Internet de les Coses (IoT) i analítica de dades per optimitzar el procés de curació de fuets i llonganisses. S'ha utilitzat un sistema de monitoratge amb més de 300 sensors a l'assecador que els ha permès obtenir dades i analitzar-les. El sistema també inclou algoritmes per detectar possibles anomalies. Un cop fetes les millores a partir de l'anàlisi de les dades, s'ha reduït un 20% el procés de curació tot mantenint la qualitat del producte.

"Portàvem molts anys invertint en tecnologia, però vam veure que ens faltava informació i que amb els mètodes tradicionals no es podia aconseguir", explica el CEO d'Splendid Foods, David Garcia-Gassull. El projecte s'ha centrat en el procés tècnic als assecadors on, cada un, té capacitat per assecar 64.000 peces en un sol procés. "Amb dimensions tan grans, hi ha bosses d'humitat i aire que fan que hi hagi irregularitats en el procés i que s'hagi de donar més temps perquè tot sigui més homogeni", detalla el directiu.

Gràcies a aquest projecte, que s'ha allargat durant dos anys, han aconseguit "eliminar" aquestes bosses fent un seguit de modificacions en base a la informació obtinguda. I s'ha aconseguit que el procés de curació sigui un 20% més ràpid, més homogeni i mantenir el nivell de qualitat del producte.

Més de 300 sensors

El que es va fer va ser instal·lar més de 300 sensors per analitzar en temps real i en diferents moments aspectes com la humitat i el PH per veure què passava. "Es tracta d'un sistema de monitoratge que recull les dades del procés de curació, per ser processades i analitzades" i inclou algoritmes que "detecten les possibles anomalies del procés", explica el director de la Unitat d'Intel·ligència Artificial Aplicada d'Eurecat, Xavier Domingo.

A partir d'aquesta anàlisi de les dades, s'ha aconseguit un "sistema intel·ligent que preveu el moment just i el més apropiat per completar el procés en base a l'històric de dades recollides durant un any", detalla l'investigador de la Unitat d'Intel·ligència Artificial Aplicada d'Eurecat, Josep Pijuan.

L'empresa fa una valoració molt positiva de l'experiència. Segons el CEO d'Splendid Foods, "ens ha canviat la manera d'entendre el funcionament dels assecadors i s'han creat models d'estandarització que ens han permès tenir un 10% més de capacitat productiva de mitjana".

Per la seva banda, el responsable de Negoci del Sector Alimentari d'Eurecat, Ignasi Papell, remarca que "l'ús d'analítica avançada de dades i de sistemes intel·ligents de suport a la decisió en el procés productiu és una oportunitat per a les empreses del sector de l'alimentació per prendre decisions més informades i ajustades a les seves necessitats".

El projecte Embot-ITs ha comptat amb el lideratge de Splendid Foods, en col·laboració del centre tecnològic Eurecat, el clúster INNOVACC, l'enginyeria informàtica aplicada a gestió de processos industrials Delsys i l'empresa Patel, i amb finançament de la convocatòria de Grups Operatius del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat.