ERC suspèn de militància Josep M. Freixanet durant dos anys pel cas del gerent del Consell Comarcal

L'alcalde d'Olost remarca que se'l condemna per uns fets que no s'han produit i ho considera "injust"

Josep Maria Freixanet, en una imatge d'arxiu
Josep Maria Freixanet, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
30 de març del 2021
Actualitzat a les 15:01h
El procés de selecció del gerent del Consell Comarcal d'Osona encara porta cua. L'executiva nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha decidit suspendre de militància durant dos anys Josep M. Freixanet, alcalde d'Olost i conseller al Consell, arran d'aquest procediment. En un comunicat, justifiquen la decisió per la vulneració "del codi ètic com el codi de conducta del partit". 

Parlen de "l'intent de manipulació del procés de selecció" per part de l'alcalde d'Olost. "Tot i que l’acció de corrupció no s'ha produït, el risc ha estat massa gran i el comportament del senyor Freixanet no ha respectat l’obligació d’integritat a què estan sotmesos tots els càrrecs públics del partit", puntualitzen en la nota.

En declaracions a Osona.com, Josep M. Freixanet es mostra sorprès "una vegada més" i remarca que se'l condemna "per uns fets que no han succeït i no es poden donar per provats". En aquest sentit, recorda que els vicepresidents de l'ens Carles Banús (JxCat), Pere Medina (Independents) i Margarida Feliu (ERC), i també el portaveu del partit i alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, van testimoniar en defensa seva. És a dir, van assegurar que no havia pressionat ni coaccionat la responsable del test psicotènc per canviar els resultats. "Consideren que tots els testimonis menteixen i només donen raó a qui va presentar la denúncia", afegeix.

"Poca cosa hi puc fer", lamenta Freixanet, mentre reitera que "per qüestions" que desconeix l'han posat "dins un procés injust". En aquest sentit, explica que contindrà "la indignació, malestar i la vergonya pública" que li han fet passar i la canalitzarà treballant per al seu municipi. De fet, recorda que té el "suport unànime" del grup municipal. "Els governants d'un poble els escull el poble i no les executives del partit", afegeix. 

Freixanet explica que en la resolució que li va fer arribar el partit es remarca que no s'ha penedit mai ni s'ha retractat d'aquests fets, "expressions que recorden a la Fiscalia de la justícia espanyola", etziba. La "sentència injusta" està avalada pel president del Consell Comarcal Joan Carles Rodríguez, amb la "connivència i suport", de Maria Balasch, presidenta d'ERC Catalunya Central i Isaac Peraire, vicesecretari del partit.

Finalment, reitera que no entèn "aquesta ràtzia i rancúnia d'algunes persones de pobles veïns que voldrien acabar amb una trajectòria política que mai tindran". Freixanet és l'alcalde més veterà d'ERC a la comarca.

Suspès preventivament des del maig de 2020

ERC ja va obrir-li un expedient disciplinari el maig del 2020 i estava suspès de militància preventivament des de llavors. També se li va demanar que abandonés totes les responsabilitats institucionals fruit de la seva pertinença a Esquerra, tant al Consell Comarcal com a l'Ajuntament d'Olost. En aquesta ocasió, però, no se li fa aquesta petició i només se l'ha suspès de militància.

Paral·lelament i posteriorment a aquest expedient disciplinari, l'exalcalde de Manlleu Pere Prat, va anunciar que es donava de baixa del partit, després de 33 anys, per "la desavinença personal" i no pas ideològica amb persones de la direcció del partit des de fa temps. El cas del Consell va ser "la gota" que va fer vessar el got.

El polèmic procés

Era la primera vegada que s'obria la convocatòria per escollir el gerent del Consell Comarcal, ja que fins llavors es triava a dit. El procés es va aturar precipitadament per l'alt nombre inesperat d'aspirants que no van passar pel sedàs de les proves psicotècniques: 6 dels 11 aspirants van ser exclosos. Ni alguns consellers d'ERC, entre els quals Freixanet, ni alguns dels socis de coalició (JxCat i Independents) van veure amb bons ulls els resultats.

Després d'una reunió amb l'empresa que va a portar terme la prova psicotècnica, es van esclarir els dubtes referents a les proves i es va reprendre el procés. Finalment, es va escollir l'exregidor d'ERC de Vic Jaume Colomer, que va ser ratificat per unanimitat en un ple del Consell Comarcal.