Osona activa els primers projectes FEDER, amb 4,6 milions de pressupost

El Consell Comarcal inicia les obres al Camp de les Lloses, la redacció del projecte Miradors i la reforma de l'enllumenat públic a diversos municipis

Les obres al Camp de les Lloses de Tona
Les obres al Camp de les Lloses de Tona | Consell Comarcal d'Osona
Redacció
29 de març del 2021
Durant les últimes setmanes el Consell Comarcal d'Osona ha iniciat algunes de les actuacions previstes en els projectes de l’àrea de turisme i energia que van rebre finançament FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Rural), a través de la convocatòria del cofinançament a les entitats locals per als eixos prioritaris 4 i 6 pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020. Concretament, s’han començat les obres d’ampliació del Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses de Tona, la redacció del projecte executiu del projecte Miradors i el projecte de millora de l’enllumenat públic de diferents municipis de la comarca d’Osona.  

Pel què fa a l’eix 6, relacionat amb conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència de recursos i en la conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural, es desenvolupen les actuacions presentades al projecte “Osona: paisatge, tradició i cultura”, amb un pressupost total de 2.202.391,06 euros i 14 municipis participants. El projecte consta de diferents actuacions relacionades amb l’adequació i creació de centres d’interpretació, la creació del projecte Miradors d’Osona, el d’art urbà d’Osona i el de Triescape Osona. 

De les actuacions a desenvolupar, actualment s’han iniciat l’ampliació del Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses, que consisteix en una ampliació: on actualment es disposa de 181,40 m2 es passarà a 316,5 m2. Aquesta modificació permetrà disposar d’una sala per a exposició de restes arqueològiques de manera permanent, un magatzem per al material arqueològic, una sala polivalent per a reunions i actes audiovisuals, nous espais de treball i gestió interna i un taller de restauració amb un control òptim de condicions climàtiques per a la conservació del material trobat al jaciment. 

Per altra banda, s’ha iniciat la redacció del projecte executiu de l’actuació de Miradors, on hi participen els municipis de l’Esquirol, Perafita, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Pere de Torelló i Sant Quirze de Besora, a través del qual es preveu adequar i unificar diferents espais-miradors per a poder oferir una xarxa de Miradors d’Osona. 

Aquesta setmana ha sortit publicada la licitació de l’actuació de promoció “Triescape: turisme, diversió i cultura”; una proposta de turisme familiar, lúdic i cultural en equip que combina tres jocs de proves: el geocaching, la gimcana i el room escape, i a través dels quals es descobreixen els trets identitaris del municipi on es realitza: l’entorn natural, el nucli antic i la seva història. Els municipis participants son Alpens, Espinelves, Manlleu, Roda de Ter, Sant Bartomeu del Grau i Viladrau.  

En quant a l’eix 4, relacionat amb afavorir el pas cap una economia baixa en carboni i que té per objectiu la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, es desenvolupen les actuacions presentades al projecte “Autoconsum, biomassa i enllumenat eficient a Osona”, amb un pressupost de 2.442.430,65 euros i amb 18 municipis participants. El projecte consta de tres línies estratègiques en la transició energètica: la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic amb quatre instal·lacions, la instal·lació de quatre calderes de biomassa forestal i dotze actuacions en enllumenats públics municipals. 

Actualment s’han iniciat les obres per la substitució d’enllumenats públics amb una primera fase de l’actuació, que afectarà vuit municipis: Santa Eugenia de Berga, Seva, Calldetenes, Roda de Ter, Rupit i Pruit, Sant Quirze de Besora, Sant Pere de Torelló i Torelló. Aquesta primera actuació ha de suposar una substitució de gairebé 2.500 punts d’enllumenat, un estalvi energètic anual superior als 900.000 kWh i una reducció de 350 Tn de CO2 anuals. Paral·lelament, s’està en fase d’adjudicació de dos projectes d’autoconsum fotovoltaic a Gurb i Masies de Roda, i també l’adjudicació de les tres calderes de biomassa d’Espinelves, Oristà i Prats de Lluçanès.