Mapes interactius

MAPES ​Osona no arriba al 10% de la població vacunada

Prop de 13.500 osonencs ja han rebut la primera dosi, mentre que totes les residències ja estan vacunades

per Roger Tugas Vilardell , 26 de març de 2021 a les 08:55 |
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom i tota la informació sobre la vacunació, en termes absoluts i relatius, i en la població general i en residències, amb dades del 7 d'abril. Les dades de població i de percentatge de vacunats de residències és aproximat (pot ser superior a 100% perquè la dada exacta d'usuaris dels centres es desconeix). També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

El procés de vacunació semblava que tornava a agafar velocitat, un cop deixada enrere la suspensió de les dosis d'AstraZeneca, però aquest dijous s'ha sabut que el Ministeri de Sanitat no enviarà a Catalunya 148.000 vacunes promeses per la setmana que ve. Amb les dades d'aquest dijous, s'està a punt d'assolir les 700.000 persones amb la primera vacuna al cos, xifra que equival a un 9% del total de la població. Una dada que situa encara lluny la immunitat de grup, però que suposa una acceleració respecte el ritme previ, ja que dimecres ha estat el dia de més dosis administrades de tot el procés, amb 41.822.


Pel que fa a la segona vacuna que atorga la immunitat plena, l'han rebuda ja 380.908 catalans, el 4,9% de la població total. D'aquests, 55.058 són usuaris de residències, un dels col·lectius que van ser prioritaris d'inici i que estan ja pràcticament immunitzats: un 98,6% han rebut la primera dosi i el 92,5%, la pauta completa. Això ja es nota en les dades de mortalitat, que han caigut molt, i ara el nou repte és vacunar la gent gran -i més vulnerable-, en un primer moment la de més de 80 anys. En tot cas, el ritme de vacunació és diferent a nivell territorial.

A Osona, s'han vacunat de la primera dosi 8,21% de la població, mentre que la segona s'ha administrat a un 4.28%. Això es tradueix en 13.480 habitants que han rebut la primera i 7.032, la segona.


En els majors de 64 anys, que no estan a les residències, el percentatge és superior a 10: 12,4% en la primera dosi. En la segona és de 6,5%. A les residències, ja se supera el 100% de persones vacunades. Pel que fa al rebuig de vacunació, no arriba al 3% (2,8%).


De fet, 14 comarques ja tenen més del 10% de la població amb la primera vacuna, en especial el Pallars Jussà, que ha assolit el 15,4%, però també la Ribera d'Ebre (12,9%), l'Alta Ribagorça (12,3%), els Garrigues (12,2%), la Terra Alta (11,8%), el Segrià (11,6%) o el Baix Ebre (11,3%), tal com es pot comprovar al mapa inicial. En canvi, tres comarques no arriben al 7%: el Solsonès (6,4%), el Baix Penedès (6,7%) i la Selva (6,8%).

Pel que fa a la població major de 74 anys, el 27,1% ha rebut la primera dosi i el 17,8%, totes dues. A nivell territorial, però, es disposa només de les dades de majors de 64 anys -i excloent els usuaris de residències- i ja n'hi ha dues amb més d'un 20% d'aquest col·lectiu amb la primera vacuna: el Pallars Jussà (25,9%) i l'Aran (20,5%), amb les Garrigues (19,5%) just per darrere. En canvi, el percentatge és molt baix al Solsonès (3,9%), i també -tot i que no tant- al Baix Penedès (7,8%), com es visualitza al següent mapa.

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom i tota la informació sobre la vacunació, en termes absoluts i relatius, i en la població general, en residències i en majors de 65 anys de fora de residències, amb dades del 7 d'abril. Les dades de població i de percentatge de vacunats de residències és aproximat (pot ser superior a 100% perquè la dada exacta d'usuaris dels centres es desconeix). També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

El rebuig a la vacuna, a més, és molt reduït. Només un 2,2% de catalans a qui s'ha ofert la vacuna l'han descartat. No tots, però, són antivacunes, ja que aquí també s'hi inclou aquells professionals de col·lectius essencials que recentment han superat la malaltia i persones amb contraindicacions -embaràs, lactància o reacció adversa, per exemple-. Tot i això, la diferència territorial és molt elevada, amb un rebuig del 5,6% a la Garrotxa, del 5,4% al Ripollès i del 5,3% a la Noguera, i de tan sols el 0,7% al Garraf, l'1,4% a la Terra Alta, l'1,5% al Baix Llobregat o l'1,7% al Barcelonès, com es pot comprovar al mapa inferior.

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom i el nombre de vacunats, el de persones que han desestimat la vacuna i el percentatge que representen sobre aquells a qui se'ls ha ofert, amb dades del 7 d'abril. Alerta: la desestimació és sobretot per rebuig voluntari, però també pot ser deguda a que s'ha superat la malaltia els darrers tres mesos (en col·lectius essencials) o a contraindicacions (embaràs, lactància o reaccions adverses). També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.


Igualment, si s'observen les dades a nivell municipal, la diferència és encara més elevada, malgrat que no es disposa d'informació dels pobles de menys de 200 habitants. Pel que fa a la resta, 75 ja han administrat la vacuna a més del 13% dels habitants, arribant al 34,3% a Sant Boi de Lluçanès, al 27,2% a Cubells (Noguera), al 25,9% als Guiamets (Priorat) i al 24,2% a Maldà (Urgell), mentre que 42 encara no han rebut ni una sola dosi. Aquesta dada i també les segones dosis administrades o el percentatge de vacunes rebutjades a nivell local es poden consultar al següent mapa.

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom i tota la informació sobre la vacunació, amb la població vacunada en primera i segona dosi i la que ha rebutjat la vacuna, en termes absoluts i relatius, així com les vacunes rebutjades sobre el total d'ofertes, amb dades del 7 d'abril i per a municipis de més de 200 habitants. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge per seleccionar millor els municipis.

El següent gràfic mostra com avança la quantitat de persones que ja han rebut la primera dosi a Catalunya, amb un augment destacat des de finals de febrer pel que fa al col·lectiu de 65 anys i més, centrant els esforços dels darrers dies en segones dosis. Altres dades com l'evolució del percentatge de rebuig o el ritme de vacunació al conjunt de l'Estat i del món es poden consultar a la secció de dades específica de NacióDigital.Altres notícies que et poden interessar
 


 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació