​Catalonia Sacra programa quaranta activitats per donar a conèixer el patrimoni cultural de l'Església

Es faran tallers, visites i conferències a dinou comarques i una al País Valencià

Osona.com
25 de març del 2021
S'invertirà en la recuperació i valorització de l’obra de Sert a la Catedral de Vic
S'invertirà en la recuperació i valorització de l’obra de Sert a la Catedral de Vic | Catalonia Sacra
Catalonia Sacra ha organitzat per aquest any una quarantena d'activitats per donar a conèixer el patrimoni cultural de l'Església. Serà des del març fins al novembre i inclou visites, conferències i tallers. Fruit de la programació en xarxa dels bisbats amb seu a Catalunya, també vol ser una oportunitat per donar a conèixer obres mestres com el mosaic de Gaudí, les pintures murals barroques de Talltorta o l'orgue barroc de l'Església Santa Maria de Morella a Castelló. Cal inscriure's prèviament i l'aforament serà reduït en compliment de les restriccions de Covid-19. D'altra banda, els bisbats també han impulsat 13 projectes de conservació de patrimoni cofinançats amb fons europeus per un valora total de 5,8 milions.

La presentació de la programació de l'Agenda 2021 de Catalonia Sacra es va fer aquest dimecres al cor dels canonges de la Catedral de Vic i es va retransmetre de forma telemàtica. L'encarregada de desgranar les activitats va ser la historiadora de l'art Esther Solé que destacava la varietat de les propostes, des de la bellesa de catedrals i els seus espais, com és la biblioteca episcopal de la de Tarragona, passant per temples singulars com l'església de Sant Jaume de Riudoms o la de Sant Valentí de les Cabanyes.

També s'han programat una dotzena d'activitats centrades en parts concretes d'un temple o obres conservades, com ara la capella del Santíssim de Sant Martí de Viladecavalls i els seus vitralls o la visita per contemplar el mosaic que Antoni Gaudí va dissenyar a l'església de Sant Pacià.

La pintura mural tindrà una presència destacada enguany. A través de la selecció de diferents monuments, es farà un recorregut per la història de l'art català. "Des del gòtic de Santa Maria del Bruc, passant per les pintures barroques de Sant Climent de Balltorta i el retaule low cost de Sant Pere de Navata fins a la visita nocturna de la Catedral de Vic per conèixer les pintures de Josep M. Sert i acabant a la parròquia del Carme de Lleida", va detallar la historiadora.

Amb l’objectiu de diversificar la mirada sobre el patrimoni, també es programen activitats singulars com una visita centrada en les campanes i els campanars de la Garrotxa o una activitat familiar sobre les llegendes del monestir de l’Estany amb titelles.

Per la historiadora, aquesta programació demostra que el patrimoni de l'Església a Catalunya no és "ni antic, ni medieval ni una realitat aliena" i que, gràcies als especialistes que hi ha al país per explicar-ho, els visitants podran reconèixer el seu "gran valor".

Activitats a Osona (Bisbat de Vic)

4/9/2021 Històries i llegendes del Monestir de Santa Maria de l'Estany.
17/9/2021 Visita nocturna a les pintures murals de Sert.
13/11/2021 L'església de Santa Maria de Besora.


Seguir obrint el patrimoni al país

Per la seva banda, el Bisbe de Girona i responsable interdiocesà de Patrimoni, Francesc Pardo, va subratllar la voluntat de la institució de seguir "cuidant i obrint" el patrimoni i posar-lo "al servei de la societat per al gaudi i coneixement de tots". Precisament, les activitats programades a Catalonia Sacra van en aquesta direcció. I va destacar que aquest patrimoni és el resultat de 2.000 anys "d'íntima vinculació entre cristianisme i la història, la religió i cultura, la identitat i espiritualitat del poble, és a dir, un recull tots els territoris, totes les èpoques i arts de Catalunya".

5,8 milions d'inversió en restauració de patrimoni

Els deu bisbats amb seu a Catalunya tenen previst impulsar tretze projectes de millora del patrimoni que es cofinançaran amb fons europeus procedents del programa PO FEDER que gestiona la Generalitat. En total hi ha prevista una inversió de 5,8 milions d'euros, dels quals la meitat provenen dels fons europeus i de l'altra ho assumiran els bisbats incloent l'IVA dels treballs.

Destaquen les restauracions dels vitralls de la Catedral de Barcelona, l’Orgue de la Catedral de Solsona, la restauració del Retaule Major de la Catedral de Tortosa, la recuperació i valorització de l’obra de Sert a la Catedral de Vic o el projecte Tapís 3.0 sobre accessibilitat, presentació, informació i seguretat del museu Tresor de la Catedral de Girona, entre d'altres.

Durant els parlaments, va intervenir el subdirector general del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat, Jordi Domeque, que va assegurar la voluntat del Govern de seguir apostant i col·laborant per a la restauració i conservació d'aquest llegat. Per últim, el coordinador de Catalonia Sacra, Dani Font, va destacar el programa de formació que es podrà reprendre aquest divendres i que havia quedat aturat per la Covid-19. I ha situat la transmissió del coneixement patrimonial entre els més joves com a un dels reptes que tenen.

Arxivat a