coronavirus

Crida a no abaixar la guàrdia a Osona a les portes del Mercat del Ram

Ajuntament de Vic, Consell Comarcal i Salut situen la vacunació com a gran esperança per fer abaixar la incidència de Covid

per Osona.com , 24 de març de 2021 a les 15:45 |
Rodríguez, Erra, Sabater i Cervós, durant la presentació de la campanya | ACN
A les portes del Mercat del Ram i les vacances de Setmana Santa, l'Ajuntament de Vic, el Consell Comarcal d'Osona i el departament de Salut fan una crida a "no abaixar la guàrdia" a la comarca per l'elevada incidència de la Covid. Conscients de la "fatiga pandèmica" que es viu a Osona perquè fa setmanes que les xifres no milloren, han demanat més responsabilitat a la ciutadania. Per això s'ha engegat una campanya a través de xarxes socials perquè la corba faci un tomb.

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha fet una crida a la "reponsabilitat" mentre que el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez, ha alertat que cal "protegir el sistema sanitari" per evitar el seu col·lapse. De fet, actualment l'UCI de l'Hospital de Vic està plena.D'altra banda, tal com ha explicat Imma Cervós, subdirectora de Salut Pública de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, el 80% dels casos són de "grups familiars i trencament de grup bombolla". És a dir, trobades amb familiars i/o persones no convivents que es desplacen amb el virus.


A tot això, s'hi suma el perill que la majoria de casos a Osona són de variant britànica, que és molt més contagiosa i virulenta, i prova explosions de casos. Per tot això, Cervós ha reiterat fer "un esforç individual i col·lectiu" i "mantenir l'estabilitat de bombolla".


La vacunació com a gran esperança

Actualment a Osona hi ha un 10% de la població vacunada i, de fet, aquest dimecres, s'ha reprès la vacunació amb AstraZeneca al recinte firal del Sucre. "El pla de vacunació és la porta a l'esperança per controlar la pandèmia", ha dit Erra.

"És com una marató en què els últims quilòmetres costen una mica més", ha dit Teresa Sabater, delegada de Salut i gerent en funcions de la Regió Sanitària Catalunya Central, remarcant que la Setmana Santa i el Mercat del Ram els preocupen. Per això, amb les xifres actuals, ha demanat "aguantar" una mica més fins que el pla de vacunació arribi a percentatges més elevats. Es preveu que el 70% la població d'Osona estigui vacunada aquest setembre.

Malgrat la "preocupant" situació, de moment s'han descartat restriccions específiques per a la comarca. Cal destacar que esperen que si es mantenen les mesures actuals es pugui acabar fent un tomb a la corba, que fa temps que es manté estable. "Només volem reforçar el missatge i que la responsabilitat dels ciutadans ens facis tirar cap avall la corba", ha afegit Sabater.

La variant britànica va entrar abans del que es pensava

Cervós ha explicat que "la variant britànica va entrar abans a Osona del que es pensava", ja que les dades s'han mantingut elevades de finals de l'estiu de 2020. "Segurament a finals de setembre quan vam fer les mesures restrictives a Vic i Manlleu, ja la teníem", ha reconegut la subdirectora.

Malgrat que aquesta mutació genera "brots explosius", Cervós ha remarcat que la situació a Osona té diverses causes. "Segurament el teletreball a Osona no és factible, i això implica desplaçaments", ha dit, afegint que també hi ha altres factors com "l'habitatge" o "la vulnerabilitat social". En tot cas, ha remarcat que "els brots estan en tota la capa social" i per tant la campanya va adreçada a tota la població.

Altres notícies que et poden interessar

 


 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació