Vic

​Vic enceta la campanya de control de gavians

A la capital d'Osona hi ha uns 150 gavians que poden criar durant aquesta època

per Osona.com , 22 de març de 2021 a les 18:55 |
Uns gavians a Vic | Josep M. Montaner
L'Ajuntament de Vic torna a posar en marxa la campanya de control dels gavians a la ciutat, coincidint amb l'època de cria d'aquestes aus, considerada una plaga en l'àmbit mediterrani. A Vic es calcula que aproximadament hi ha uns 150 gavians que poden criar, i una quarantena de nius identificats.

Tot i ser una campanya anual, entre els mesos de març i maig s'intensifica perquè és el moment que fan els nius i crien. La regidora de Salut Pública, Núria Vergés, explica que l'Ajuntament treballa tot l'any per mantenir la biodiversitat de la ciutat i controlar les plagues d'animals per mantenir la salut pública. En aquest sentit destaca que gràcies a les campanyes de control i la col·laboració de la ciutadania s'ha pogut estabilitzar la població reproductora de gavians per minimitzar les molèsties.


L'empresa Biodiversitat és l'encarregada de gestionar la fauna urbana de la ciutat. "És molt important que els veïns identifiquin els nius i avisin a l'Ajuntament perquè es pugui fer el control degudament i no siguin ells mateixos els que intentin treure el niu", especifica el biòleg de l'empresa Jordi Baucells. També puntualitza que "és molt important fer un bon manteniment de les teules i mantenir-les netes i restaurades".

Centre històric, Adoberies i el Remei, punts predilectes per niar


Les principals zones identificades on es produeixen els nius i les cries són el centre històric, les Adoberies i el barri del Remei. Els gavians tenen predilecció per niar en edificis vells i abandonats i també en teulades que puguin estar malmeses. La seva alimentació principal són els coloms domèstics, cucs de terra i la matèria orgànica mal reciclada.

Tot i que aquestes aus no són perilloses per l'ésser humà, sí que són molt territorials i es tornen agressives en l'època de cria, entre finals de març i principis d'abril, quan ponen els ous i especialment quan neixen els pollets, "és en aquest moment quan es poden produir episodis de vols en picat destinats a defensar les cries, però no ataquen", remarca el biòleg.

Sessió informativa aquest dimecres

Aquest dimecres, 24 de març, a les 7 del vespre es farà una sessió informativa telemàtica per informar de com l'Ajuntament pot resoldre les molèsties causades pels gavians. Consulta més informació a l'enllaç.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació