​Sant Julià de Vilatorta tindrà una plaça dedicada a l'1-O

Fa més de dos anys que el CDR va entregar més de 900 signatures per canviar el nom de la plaça del Marquès de la Quadra

El Marquès de la Quadra tindrà un carrer, en lloc d'una plaça com fins ara
El Marquès de la Quadra tindrà un carrer, en lloc d'una plaça com fins ara | Josep M. Montaner
22 de març del 2021
Actualitzat a les 12:20h
L'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta canviarà finalment el nom de la plaça del Marquès de la Quadra per plaça U d'Octubre. Aquest espai, on hi ha l'edifici de l'ajuntament i l'Aula de Cultura, va ser el col·legi electoral pel referèndum d'autodeterminació del 2017. Centenars de veïns es van concentrar en aquest punt per defensar el punt de votació.

Tal com explica l'Ajuntament en una nota, "és una manera de reafirmar aquell dia com a màxima expressió del diàleg, de la democràcia i de l'exercici del dret d'autodeterminació dels pobles". Si no hi ha res de nou, l'equip de govern proposarà el canvi el ple del 29 de març.

Un any després del referèndum, l'1 d'octubre de 2018, el CDR del municipi va presentar la recollida de nou-centes signatures per dedicar una plaça a l'efemèride. Des de llavors, s'han fet diverses accions reivindicatives per demanar el canvi de nom.

Tot i que l'Ajuntament no ho veia amb bons ulls, va encarregar un estudi a l'historiador Carles Puigferrat per tal de conèixer millor la figura del Marquès de la Quadra -Joan Maria d'Oliveres i d'Estanyol- i així poder prendre una decisió. L'informe, que es va presentar el novembre del 2020, posava de manifest la importància del personatge a l'hora de facilitar l'accés a l'educació a la quitxalla del municipi. Segons l'Ajuntament, gràcies al seu llegat va permetre construir l'edifici de les escoles uns 40 anys abans que altres pobles d'Osona.

Només ha de canviar de nom l'Ajuntament

L'equip de govern (ERC) considera que no hi ha motiu per retirar el Marquès de la Quadra del nomenclàtor dels carrers. I per tant el tram que enllaça el carrer Núria amb el carrer de la Mercè passarà a anomenar-se "carrer del Marquès de la Quadra". D'aquesta manera, la via dedicada quedarà a prop del llegat que va permetre construir les escoles (actual edifici de l'Ajuntament).

És a dir, els fins ara veïns de la plaça Marquès de la Quadra hauran de canviar "plaça" per "carrer", a excepció de l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i l'Aula de Cultura, que sí que hauran de modificar l'adreça. Per tant, l'afectació és mínima.

Aquesta fórmula és similar a la que ha fet servir l'Ajuntament de Vic nomenant la plaça del davant del Consell Comarcal d'Osona i que només afecta el canvi de nom d'aquest edifici.