Declaren els cinc encausats pels talls a la C-17 i la C-25 durant les protestes postsentència

Se'ls investiga per un delicte de desordres públics i el cas està en fase d'instrucció

Protesta davant dels jutjats, aquest dijous
Protesta davant dels jutjats, aquest dijous | Josep M. Montaner
Redacció
18 de març del 2021
Actualitzat a les 15:22h
Cinc persones han declarat aquest dijous al Jutjat d'Instrucció número 1 de Vic per un presumpte delicte de desordres públics. Van participar als talls de carretera a Osona entre el 14 i el 20 d'octubre del 2019 durant les protestes postsentència.

Una de les investigades, Anna Asensio, ha sortit dels jutjats després de declarar i una quarantena de persones concentrades l'han rebuda amb crits de "No estàs sola" i pancartes. Asensio ha afirmat que "seguirà lluitant" per les ideologies polítiques i que "aportarà el seu granet de sorra" a la causa. El seu advocat, Cèsar Lagonigro, que representa quatre investigats més, situa la causa en la campanya "repressiva" de l'estat espanyol contra els moviments independentistes i socials.

La concentració en suport dels encausats pels talls de carretera que hi van haver a Osona l'octubre del 2019 ha transcorregut sense incidents. Una quarantena de persones han desplegat dues pancartes on es demanava "Absolució encausades" i 'Aquesta és la nostra constitució' amb un dibuix dels atributs sexuals masculins i femenins i amb una corona al capdavant. I seguidament han tallat la circulació just davant dels jutjats.

A la sortida d'una de les encausades, els participants l'han rebuda amb crits d'"absolució" i "No estàs sola!". La dona els ha agraït el suport i ha minimitzat la declaració d'aquest dijous tot dient que és una "entrabancadeta" i que està decidida a seguir "lluitant per les ideologies polítiques", aportant el "granet de sorra" a al causa. "Això no aturarà absolutament res", ha afegit.

Per la seva banda, l'advocat i president de l'Associació d'Advocats d'Osona en defensa dels Drets Humans, Cèsar Lagonigro, ha explicat que la causa inclou sis persones més pels talls a la confluència de la C-17 amb la C-25 a l'alçada de Gurb (Osona) que hi van haver l'octubre del 2019. Concretament, des del 14 fins al 20 d'octubre durant les protestes postsentència del procés. Segons ha detallat, els atestats s'han instruït per un delicte de desordres públics. La causa està en la fase final de la instrucció i, un cop hagin finalitzat les declaracions de testimonis, hi haurà el judici oral i sabran de què els acusa Fiscalia.

Per Lagonigro, aquesta és una nova causa que s'emmarca en la "repressió de l'estat espanyol" contra els moviments independentistes i socials, que es manifesten el carrer. I ha posat de manifest el que consideren una resposta policial diferent en funció de qui es manifesti. "Quan hi ha feixistes de Vox i companyia, la resposta policial de la Brimo i l'ARRO no és mai la mateixa (que la de les protestes independentistes)" i "mai hi ha atestats policials" que entren als jutjats contra ells, ha remarcat.

Al llarg del matí han declarat cinc encausats, d'entre 20 i 40 anys, i un altre ha demanat poder-ho fer per videoconferència.

Arxivat a