L'Hospital de la Santa Creu adapta els menús dels pacients de Covid-19

El centre sociosanitari aposta per una estratègia d'intervenció nutricional que pretén incrementar la densitat calòrica i proteica dels aliments que ingereixen els pacients amb coronavirus hospitalitzats

El personal sanitari mostra els menús
El personal sanitari mostra els menús | CHV
Osona.com
18 de març del 2021
Actualitzat a les 11:08h
Els experts en nutrició clínica apunten que la teràpia nutricional ha de considerar-se part del tractament bàsic dels pacients amb Covid-19. La infecció per SARSCoV-2 implica en si mateixa un risc nutricional que pot agreujar la malaltia en els col·lectius de risc -persones grans, inmunodeprimides, amb patologies cròniques, etc-. Per això és cabdal prevenir, diagnosticar i tractar la malnutrició de forma precoç per millorar no només el pronòstic de la malaltia sinó també el procés de recuperació. 

L'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, en coordinació amb l'empresa Serhs Food, ha apostat per aquesta estratègia d'intervenció nutricional: ha adaptat la dieta hospitalària dels pacients ingressats per Covid-19 amb la finalitat d'afavorir i augmentar les ingestes i pautar una dieta d'elevada densitat nutricional. És a dir, no es tracta d'incrementar la quantitat d'aliments diaris ingerits, sinó d'augmentar la densitat calòrica i proteica dels mateixos.

Es tracta d'una dieta de fàcil masticació, hiperproteica i fraccionada en cinc àpats (esmorzar, dinar, berenar, sopar i ressopó). Els primers plats estan enriquits amb proteics naturals -com ou, pernil o formatge- se serveixen cremes, arròs caldós i sopes per evitar un sobreesforç a l'hora del menjar. Els segons plats solen ser de peix o de carn, de textura tova. El berenar i el ressopó estan compostos per un lacti.

Els pacients també reben una targeta informativa amb recomanacions, com ara que comencin a menjar pel segon plat -en cas que tinguin poca gana-, o que masteguin bé i a poc a poc.

A banda de la dieta, els professionals valoren en cada cas si convé algun suplement complementari a la dieta, per oferir la màxima qualitat i seguretat alimentària als pacients, amb l'objectiu d'afavorir la seva recuperació.
 

Un dels menús. Foto: CHV