Neix un grup de suport contra l'augment de la repressió a Osona

El grup Pigot Negre calcula que hi ha més d'una vintena de persones encausades a la comarca des del 2017

Presentació del grup de suport Pigot Negre a la plaça de la Catedral
Presentació del grup de suport Pigot Negre a la plaça de la Catedral | Adrià Costa
17 de març del 2021
Actualitzat a les 21:35h
Neix a Osona una xarxa contra la repressió: el grup de suport Pigot Negre. Aquest dimecres al vespre s'ha donat a conèixer aquesta agrupació en una manifestació multitudinària a la plaça de la Catedral. "Ja fa anys que es pateix repressió contra l'Esquerra independentista i altres moviments socials, però en els darrers temps hi ha hagut un augment de casos contra moviments populars i independentistes", explica Nil Cardona, un dels membres del grup.

En aquest sentit, remarca que l'objectiu del grup "és donar suport a totes aquestes persones represaliades de la comarca i reorganitzar la lluita antirepressiva". "La intenció és que anem tots a una", afegeix, mentre destaca "Pigot Negre neix de la necessitat de fer xarxa i que ningú quedi sol". "Cal donar-li la volta i organitzar-nos políticament perquè això no quedi només amb actes repressius i poder seguir plantant cara a l'Estat", conclou Cardona.

El grup calcula que hi ha més d'una vintena de persones encausades a Osona -a Catalunya sumen unes 3.000- des del 2017, sobretot després de les protestes postsentència. Tenint en compte l'augment d'encausats, també alerten que la xifra pot anar-se incrementant perquè es continuen rebent citacions.

De fet, aquest dijous està prevista la declaració d'un veí de Santa Eulàlia de Riuprimer i sis persones més per al passat 21 de febrer de 2019, en el marc de la vaga. Però el grup, que va de la mà d'Alerta Solidària, també dona suport, per exemple, a la vigatana Marta Rovira, exiliada a Suïssa.

Més de 130 entitats adherides i Vic blindada de policia

Al manifest que s'ha llegit aquest vespre, s'hi han adherit més de 130 associacions, entitats o seccions locals de partits polítics d'arreu de la comarca i també de fora. Entre aquests destaquen les entitats independentistes ANC Osona i Òmnium Osona, però també entitats com l'Ortiga Feminista, Càrnies en Lluita o Adoberies NO.

"Hi ha hagut molt bona rebuda. Hem pogut aconseguir les adhesions amb pocs dies", diu per la seva banda Judit Hidalgo, també membre del grup Pigot Negre. A la plaça de la Catedral s'hi han reunit un centenar llarg de persones que han fet crits de "Llibertat presos polítics" i al final de l'acte han entonat Els Segadors.

D'altra banda, carrers més enllà, hi havia un fort desplegament de policia. Nombroses dotacions de Mossos d'Esquadra i de la policia espanyola estaven repartides pels jutjats de Vic, el Sucre i la comissaria.
Arxivat a