La tala d'una cinquantena d'arbres a Centelles aixeca polseguera

L'Ajuntament explica que la mesura forma part del pla de millora de manteniment de les vies públiques

La tala dels arbres ha generat polèmica a Centelles.
La tala dels arbres ha generat polèmica a Centelles. | Cedida a Osona.com
Toni Carrasco
18 de març del 2021
Polèmica a Centelles per la tala d'una cinquantena d'arbres. Aquesta setmana, dins el pla de millora del manteniment de les vies públiques, l'Ajuntament està fent accions preventives de diversa índole, des de talar arbres o l'inici d'una prova pilot amb cautxú. Segons el mateix consistori, aquestes accions, són fruit de les mateixes demandes veïnals a fi de millorar la mobilitat i reduir el manteniment dels arbrats en diferents zones del municipi. 

Tot i això, a les xarxes socials s'ha posat el crit al cel. Des del grup municipal a l'oposició, Fem Centelles consideren que és una tala indiscriminada. Per això la formació ha demanat explicacions detallades del motiu d'aquesta gestió tan dràstica. Pel grup polític "la millora del manteniment de les vies públiques no és suficient raó per haver actuat així, tallar arbres hauria de ser l'última opció". La millora de la via pública ha d'admetre altres opcions perquè segons ells "el verd urbà hauria d'augmentar i no disminuir".
 

Segons l'Ajuntament, el passat dissabte 13 es va arranjar el paviment del Raval de les Falgueras i es van recuperar els marges per canalitzar l'aigua pluvial que havia provocat diversos desperfectes en aquest barri. També dissabte es van talar diversos exemplars de lledoners i troanes a la zona del polígon industrial de La Gavarra i el carrer Onze de Setembre. Durant aquesta setmana s'ha iniciat una prova pilot de col·locació de cautxú i graves negres als escocells dels carrers Anselm Clavé i Marques de Peñaplata per facilitar la neteja.

Els pròxims dies es portaran a terme la millora en la pavimentació de vials públics que ho requereixen i es finalitzarà l'actuació del polígon de la Gavarra arranjant les voreres que s'havien malmès els últims anys i es plantarà vegetació no agressiva i que contribueixi a crear un passeig al polígon que connectarà l'entorn urbà amb l'entorn rural de la zona.

La tala dels arbres es va aprovar per Junta de Govern, després d'haver demanat oferta i assessorament a empreses especialitzades i amb la redacció d'un informe tècnic mediambiental que posa de manifest que les incidències eren fruit de la tipologia d'arbres com és el cas dels lledoners, arbres de fulla caduca, amb arrels frondoses, que poden arribar a obturar la xarxa de clavegueram i que han generat danys a diverses zones del paviment. Les troanes són una espècie exòtica que pot envair l'ecosistema natural i el pol·len d'aquests arbres ocasiona problemes al·lèrgics a la població més sensible.
Arxivat a