El Mercat del Ram de Vic aposta per la gastronomia i l'artesania malgrat la Covid

Malgrat que no hi haurà mostres d'automòbils ni gaires animals, també s'estrenarà el concurs "El plat del Ram"

Titi Roca, Anna Erra i Susagna Roura, durant la presentació del Mercat del Ram
Titi Roca, Anna Erra i Susagna Roura, durant la presentació del Mercat del Ram | Josep M. Montaner
17 de març del 2021
Actualitzat a les 16:23h
Vic celebrarà els propers 26, 27 i 28 de març una nova edició del Mercat del Ram. En aquesta ocasió, però, adaptada a la situació sanitària sempre que ho permeti. En la presentació d'aquest dimecres, l'alcaldessa Anna Erra ha destacat que s'ha recuperat gran part de la programació de l'edició, que es va haver de cancel·lar. Malgrat ser "una edició limitada per la Covid", esperen que sigui "un cap de setmana per passejar i gaudir del Mercat i que Vic s'ompli de gent i activitat mesurada", ha dit Erra.

Precisament, l'esdeveniment es desplegarà en dos espais: l'exterior del recinte firal del Sucre i el parc Jaume Balmes. Les mesures de seguretat seran a l'ordre del dia i per tant hi haurà controls d'aforament (amb inscripció prèvia al Sucre).

Aposta per la gastronomia i l'artesania

Una de les novetats més destacades és la celebració del Gastro&Art. El parc Jaume Balmes acollirà expositors de productes alimentaris de la comarca i també expositors del sector de l'artesania que oferiran productes i articles fets artesanalment i amb qualificació d'artesà. Segons el regidor de Fires i Mercat Titi Roca hi haurà 70 parades que estaran dispersades per tot el parc. En aquest sentit ha destacat que es vol donar suport a dos sectors "molts castigats" per la crisi derivada de la Covid.

Roca també ha anunciat la iniciativa gastronòmica "El plat del Ram" amb el suport d'Osona Cuina, en què set restaurants proposaran un plat que representi la fira. Els comensals hauran d'escollir quin és el millor plat i les receptes es penjaran a internet. El plat que obtingui la millor valoració serà el guanyador i se sortejarà un sopar per a dues persones com a premi pels que hi hagin participat.

L'exterior del recinte firal Sucre acollirà la tradicional iniciativa de la Casa de Pagès, on a través d'un circuit es podrà conèixer la vida al camp i a la granja. Per al sector professional, també hi haurà una jornada tècnica on es presentarà la primera edició del BIT, un congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia. S'estrenarà l'any vinent conjuntament amb Lleida, a la Fira de Sant Miquel.

Ni canals porcines, ni mostres d'automòbils

Tot i el canvi d'emplaçaments i aquestes, què no hi haurà al Mercat del Ram? El regidor Roca ha explicat que enguany no hi haurà mostres d'automòbils, maquinària industrial i agrícola i turisme, així com els concursos de canals porcines, el de vaca frisona, ni les exhibicions eqüestres. Tot plegat, s'emplaça per a l'edició del 2022. De fet, el regidor Roca ha explicat que s'ha hagut de reduir la presència d'animals per complir amb les normatives vigents. No hi haurà ni cavalls ni aus per evitar la propagació de dos virus.

Espai per a la cultura, sobretot popular

El Mercat del Ram tindrà espai per la cultura, sobretot per la popular. Tal com ha explicat la regidora Susagna Roura hi haurà el tradicional Concurs de pintura, l'acte literari (que es trasllada del Temple Romà a la biblioteca Triadú) o espectacles de circ per a la família al passeig Pep Ventura. Els globus també formaran part de l'escenari de la ciutat pel Mercat del Ram.

Tot i això, el protagonisme serà per a la cultura popular. Hi haurà concert de sardanes (sense poder ballar-ne), una mostra de balls dels gegants a la plaça de Vic, una petita acció dels Sagals d'Osona que no podran celebrar una de les diades, i una cantada de caramelles participativa. "S'ha intentat mantenir l'activitat de cultura popular però adaptada a les circumstàncies", ha dit Roura.

Arxivat a