​Cinquanta anys d'Òmnium a Osona

L'entitat prepara un seguit d'activitats i accions com l'edició d'un llibre, un acte central o una exposició participativa dels 50 municipis de la comarca

17 de març del 2021
Actualitzat a les 15:31h
Òmnium Osona i Lluçanès celebra els 50 anys
Òmnium Osona i Lluçanès celebra els 50 anys | Josep M. Montaner
El 17 de març de 1971, ara fa cinquanta anys, es va fer la primera assemblea general de socis d'Òmnium Osona i Lluçanès. Per commemorar l'efemèride, l'entitat ha programat un conjunt d'actes i accions que s'allargaran fins al març del 2022 i que s'adaptaran a la situació sanitària.

En una roda de premsa d'aquest dimecres al matí, el president de l'entitat Alfred Verdaguer ha recordat que els objectius de l'entitat són "llengua, cultura i país" i ha destacat que durant tot aquest temps s'ha treballat per la promoció de la llengua, l'educació i la cohesió social, entre altres. I precisament, el lema de l'aniversari és "La lluita continua", és a dir, tota aquesta feina de cinquanta anys i totes les lluites lliurades tenen una continuïtat.

Acte central, un llibre i una exposició participativa

Per commemorar l'aniversari, hi haurà un acte central, de caràcter lúdic i mirada d'igualtat de gènere, obert a tots els públics. De moment, no s'ha fixat data perquè s'està pendent de l'evolució de la pandèmia.

D'altra banda, s'editarà un llibre especial de l'entitat, escrit pel periodista Xavier Bardolet. Tal com ha explicat la vicepresidenta de l'entitat Núria Vila, al llibre resseguirà la història de l'entitat i destacarà els projectes amb diversos testimonis.

També hi haurà espai per a l'art per commemorar l'efemèride. Òmnium ha encarregat dues obres artístiques a dos artistes de la comarca. Es tractarà d'una peça de ceràmica de Sama Genís fet amb cinc fangs d'Osona i una xilografia d'Adai Surinach, representada per un tall d'arbre de 50 anells.

Òmnium també organitzarà una trobada amb les juntes que han format l'entitat, amb els socis i amb aquelles entitats més properes. Es farà un documental sobre l'entitat o una exposició participativa en què tots els municipis d'Osona (50) hauran d'escollir la paraula que més els representa.

 7.225 socis

Òmnium Osona i Lluçanès va celebrar el soci número 1.000 l'any 2011. Tres anys després, el 2014, va arribar al 2.000. I dades d'aquest dimecres, l'entitat té registrats un total de 7.225 a la comarca.

Verdaguer ha remarcat que durant tots aquests anys s'han viscut "activitats plenes d'emocions" i Òmnium s'ha convertit en "una entitat forta que a molts els fa por" perquè cada dia s'està més a prop de la independència. En aquest sentit, ha fet referència a la majoria independentista en nombre de parlamentaris i de vots a Catalunya.

Vila ha afegit que el desig i l'objectiu futur de l'entitat "és tenir un país cohesionat que estimi i estudiï el català, i que aconsegueixi la independència per aconseguir un futur digne i compartit".

De cursos de català a signatures per a l'amnistia

D'ençà de la seva creació, Òmnoum ha treballat la defensa de la llengua. Des de les primeres classes de català, la traducció de noms de carrers, i la posada en marxa de Televisió d'Osona (TVO) o dels Sagals d'Osona.

També ha donat suport a la flama del Canigó i va promocionar la campanya del 13-D, de les consultes sobre la independència de Catalunya; la campanya del 9-N; o les mocions sobre el referèndum de l'octubre de 2017, que va acabar amb el projecte d'Un poble empresonat, la presó que va començar a la plaça de Vic i ha arribat a Brussel·les.

Les últimes campanyes s'han centrat en la gran recollida de signatures per a l'aprovació de la llei de l'amnistia, el rebuig de la monarquia i la denúncia contra els poders de l'estat, o la defensa de la memòria històrica.