1 de 10
Cultura

Una prova pilot amb 450 persones avaluarà el grau de contagi d'una jornada castellera

La consellera Ponsa creu que enguany es podran celebrar festes majors "adaptades" a cada territori i a la situació sanitària

Trobada castellera a Vic, en una imatge d'arxiu | Josep Maria Costa
per NacióDigital, 13 de març de 2021 a les 14:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una prova pilot de sis setmanes amb 450 castellers com a mínim avaluarà el grau de contagi d'"una possible temporada castellera". L'estudi està impulsat pel Departament de Cultura amb l'URV i la coordinadora de castells de Catalunya. Ho ha anunciat la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco aquesta setmana.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, s'ha mostrat convençuda que enguany es podran celebrar festes majors "adaptades" a cada territori i a la situació sanitària. En aquest context, aposta perquè Sant Jordi sigui una visualització que la cultura "agafa aires de normalitat". Ponsa ha presentat el Pla de reactivació de la Cultura Popular, en el qual el Departament Cultura hi destina 2,1 milions d'euros.

 
Blasco ha anunciat que estan elaborant un estudi a gran escala per la represa del món casteller. Es concretarà amb una prova pilot, que ha de tenir l'aprovació del Procicat per fer-la, i que estarà liderada per Cultura amb un equip d'investigadors de la URV i amb l'àrea de salut de la coordinadora de castells de Catalunya.

Blasco ha assenyalat que serà "una prova pilot per saber el grau d'infecció d'una possible temporada castellera amb totes les característiques que s'han de tenir en compte". Ha indicat que durarà sis setmanes per tenir uns resultats fiables i s'han marcat un mínim de 450 persones per fer les proves. La idea, ha ressaltat, és que ho centraran en l'entorn de la URV.


Per altra banda, com ha explicat la consellera, la cultura popular mou a Catalunya prop de 5.000 associacions; més de 480.000 persones associades, de les quals 23.000 participen en els òrgans de govern de les entitats; 50.000 treballadors abocats al sector (la majoria d'ells voluntaris, però també n'hi ha prop d'un 10% de remunerats) i, un impacte econòmic vinculat al treball del voluntariat que ascendeix als 600 milions d'euros.

Pla de reactivació de la Cultura Popular


Pel que les noves línies d'ajuda dotats amb 2,1 milions d'euros, 800.000 es destinen a despeses estructurals d'entitats afectades pel cessament de l'activitat per l'estat d'alarma; 100.000 euros per l'adquisició i millora d'equipament tecnològic i millora de la capacitat tecnològica digital d'associacions; 1 milió d'euros enguany, i 1 milió el 2022, es destinaran a obres de restauració i conservació d'equipaments culturals; 250.000 euros en programació estable d'activitats artístiques en equipaments culturals gestionats per associacions i fundacions; 35.000 euros en consultories en cultura popular i tradicional i l'associacionisme, i 180.000 euros en treballs de recerca sobre patrimoni etnològic (120.000 en inventaris i 60.000 en beques de recerca).

La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco, ha explicat que entre els reptes de futur postpandèmia hi ha "afrontar la incertesa en la planificació de projectes i activitats; diversificació de les fonts de finançament; formació i capacitació de les persones vinculades amb l'objectiu de disposar d'equips suficientment preparats per actuar en un escenari canviant, incert i complex, i el treball en xarxa".
Participació