​Endesa ha invertit més de 168.000 euros a Osona per evitar que s'electrocutin els ocells

S'han adequat 51 suports amb l'objectiu de preservar espècies d'aus protegides i amenaçades

Una cigonya sobre una torre elèctrica amb elements nous ja instal·lats
Una cigonya sobre una torre elèctrica amb elements nous ja instal·lats | Endesa
Osona.com
12 de març del 2021
La companyia elèctrica Endesa va invertir més de 168.000 euros a Osona durant el 2020 per l'adequació de suports i la instal·lació de dispositius aïllants i protecció a diverses línies amb l'objectiu de preservar espècies d'aus protegides i amenaçades. És a dir, per evitar que ocells morin electrocutats. S'han adequat 51 suports repartits entre els municipis de Sant Quirze de Besora, Orís, Sora, Torelló i Sant Bartomeu del Grau.

Aquesta iniciativa, sostinguda des de fa anys i al marge de normatives administratives, redueix, d'una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l'altra, millora la qualitat i la continuïtat del servei als clients. Aquests treballs d'adaptació pivoten al voltant de tres eixos: la reforma del cap de la torre, la modificació i redistribució d'aparellatges ja existents o la instal·lació d'elements de protecció, d'anticol·lisió –espirals i espantaocells– o antiposada.

D'aquesta manera, es pot des de redissenyar les estructures metàl·liques fins a col·locar fundes protectores en grapes o ponts fluxos, fundes de silicona, folrar cables i elements conductors, col·locació d'aïlladors polimèrics, eliminar seccionadors... En qualsevol cas, aquests dispositius aïllants redueixen el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que en estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric. En alguns casos, s'han instal·lat uns elements anomenats salva ocells que consisteixen en unes balises en forma d'ocell que eviten que les aus s'hi apropin, així com elements anticol·lisió, en el cas de les línies d'alta tensió.

Seguint la política de sensibilització mediambiental d'Endesa en matèria tensió de protecció de l'avifauna, la companyia té previst invertir aquest 2021 a Catalunya més de 4,6 milions. Aquest any també es continuarà substituint bona part de la xarxa de baixa tensió que discorre per zones boscoses i que també ajuda a facilitar la convivència entre les infraestructures i els ecosistemes i salvaguardar les espècies que hi habiten o transiten. L'actuació consisteix en el canvi de la línia aèria convencional per un nou tram de cable trenat.