8-M

​El 8-M a Osona posa el focus en les desigualtats agreujades arran de la pandèmia

Performances, manifestacions i picabaralla amb l'ajuntament per un hort a la plaça de la Noguera

Concentració feminista pels carrers de Vic | Josep M. Montaner
per Carles Fiter, 8 de març de 2021 a les 20:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La pandèmia de la Covid-19 també ha estat la protagonista aquest dilluns 8 de març, Dia de la Dona. El comitè de vaga 8-M Osona i Lluçanès han volgut posar el focus en les desigualtats que s'han agreujat més amb l'esclat de la pandèmia.

"La dona s'ha vist més afectada en l'àmbit sanitari, l'emocional, en la càrrega domèstica i familiar, per la violència masclista perquè ha de conviure amb l'agressor... i mil i una coses més", així ho explicava la Blanca, una de les membres del comitè. També ha denunciat que, malgrat la pandèmia, els desnonaments a la ciutat no s'han aturat i ha lamentat que encara segueixi vigent el toc de queda.


El comitè fa dies que organitza actes al voltant d'aquesta data. Dimecres passat, a Calldetenes, es va fer un taller vivencial sobre la salut emocionat de les dones arran de la Covid, o aquest diumenge es va fer una passejada per la ciutat de Vic per reivindicar que "els carrers han de ser segurs per a les dones i per a tothom". Aquest dilluns, s'ha fet una cercavila reivindicativa pels carrers i per denunciar a algunes institucions.

FOTOS «Les dones som i serem a primera línia»


La plaça de Catedral ha acollit una d'aquestes performances per visualitzar alguns dels impactes de la Covid en la dona. Repartides en diverses escenes, un grup de dones ha simulat el paper que han tingut en plena pandèmia o a les situacions a les quals s'han exposat: les càrregues a la llar (teletreball, mare dependent i cuidadora...); l'exposició a primera fila com a sanitària; o la soledat a la tercera edat. En total, hi havia quatre eixos principals, com ara violència, salut, anticapitalisme i dona treballadora.

Gairebé 10 anys acompanyant dones


A la plaça de la Catedral, entre les manifestants també n'hi havia que formen part de l'Escola de la Pau de Dones del Casal Claret. Es tracta d'un projecte d'acollida, acompanyament i apoderament de dones, que porta a terme diverses iniciatives, des de tallers de comunitat, projectes d'inserció sociolaboral i acompanyament integral en situacions de vulnerabilitat social.
 

Concentració a la plaça de la Catedral amb l'escola de dones del Casal Claret. Foto: Josep M Montaner


De fet, aquesta setmana prèvia al 8-M, han estat treballant amb un taller de pancartes. Aquest dilluns han escrit el seu nom al terra de la plaça Gaudí per simbolitzar la importància que té aquest dia. Cal destacar que aquesta escola del Casal Claret fa gairebé deu anys que camina i actualment atén una setantena de dones.


Picabaralla per l'hort de la plaça de la Noguera

La jornada ha quedat eclipsada per la polèmica per un hort a la plaça de la Noguera. Més de 200 persones -la majoria dones- han irromput a la plaça Major de Vic per boicotejar la lectura del manifest per part d'algunes regidores de l'Ajuntament i l'alcaldessa de Vic Anna Erra. Al capdavant de tot, una pancarta en què s'hi podia llegir: "Ens heu destrossat l'hort, l'Ajuntament no posa la vida al centre".


Resulta que aquest diumenge, el comitè de vaga va adaptar uns espais per construir un hort a la plaça de la Noguera, que ja arrossega polèmica de fa temps. Es tracta d'un espai de propietat privada que es va cedir temporalment mentre no s'hi construïssin habitatges. Ara s'hi volen edificar pisos, cosa que genera rebuig al barri, ja que s'ha fet seva la plaça. La picabaralla ha sorgit després que l'Ajuntament hagi ordenat desmuntar l'hort aquesta matinada.

A la jornada reivindicativa, que ha acabat aquest vespre a la plaça de l'Estació, s'han pogut llegir pancartes amb diversos missatges, des de "Sense les dones no hi ha revolució" o "Les dones som i serem a primera línia".

 

Participació