8-M

​Polèmic 8-M a Vic per un hort a la plaça de la Noguera

L'Ajuntament ha desmuntat la iniciativa promoguda pel comitè de vaga a Osona en menys de 24 hores

Boicot a la lectura del manifest del 8-M per la destrucció d'un hort a la plaça de la Noguera de Vic | Josep M. Montaner
per Carles Fiter, Vic | 8 de març de 2021 a les 15:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"Si no voleu l'hort, cremem contenidors". Amb aquesta proclama, més de 200 persones -la majoria dones- han irromput a la plaça Major de Vic per boicotejar la lectura del manifest per part de les regidores de l'Ajuntament i l'alcaldessa de Vic Anna Erra. A la una del migdia, mentre les representants del consistori parlaven pel micròfon, centenars de crits i xiulets impedien sentir les seves paraules. Al capdavant de tot, una pancarta en què s'hi podia llegir: "Ens heu destrossat l'hort, l'Ajuntament no posa la vida al centre".


Resulta que aquest diumenge, el comitè de vaga 8-M d'Osona i el Lluçanès va adaptar uns espais per construir un hort a la plaça de la Noguera, que ja arrossega polèmica de fa temps. Es tracta d'un espai de propietat privada que es va cedir temporalment mentre no s'hi construïssin habitatges. Ara s'hi volen edificar pisos, cosa que genera rebuig al barri, ja que s'ha fet seva la plaça. La picabaralla ha sorgit després que l'Ajuntament hagi ordenat desmuntar l'hort aquesta matinada.

L'alcaldessa Anna Erra ha explicat als mitjans de comunicació que es va fer en "un espai privat" i que s'havia portat a terme "sense demanar permís". En aquest sentit, ha lamentat que s'hagi tirat pel dret, prenent-se la llei "per la seva banda". "Hem actuat com a Ajuntament i hem endreçat aquest espai privat tal com estava", ha conclòs.


Des del comitè, una de les integrants, Blanca, ha explicat que estant "molt indignades" per la destrucció de l'hort. Aquest projecte havia de culminar aquest dilluns amb la plantació, i que "després el mateix barri el gestionés". En aquest sentit ha denunciat que l'Ajuntament "s'ha carregat el projecte". "El feminisme aposta per posar la vida al centre i això és el que reivindicàvem amb l'hort", ha afegit.

Des del comitè han explicat que no van demanar permís però que ho van anunciar a través d'un comunicat. Eren conscients que no duraria gaire la iniciativa, però no s'esperaven que ni tan sols ho fes 24 hores. "La plaça és de la població, la gent que hi és, de les comunitats de veïns; hem fet una cosa bona, és només un hort i em sembla molt desagradable que no s'hagi esperat ni un sol dia per destrossar-ho", ha lamentat.
Capgirem no vol "blanquejar" el govern i ERC demana "més mediació"

Les altres portaveus del consistori també hi han dit la seva. Des de Capgirem, la portaveu Carla Dinarès s'ha negat a llegir part del manifest per "no blanquejar l'acció de govern, que diu ser feminista però que és del tot patriarcal". Dinarès ha apuntat que s'ha desmantellat l'hort "a petició de la propietat". "S'assumia que tard o d'hora aquests horts acabarien destruïts, però denunciem que s'hagi fet aquesta matinada en ple toc de queda. És lamentable", ha conclòs.

Per la seva banda, Maria Balasch, portaveu d'ERC, ha demanat "més mediació" a l'equip de govern i ha lamentat que hagi "actuat d'amagat". "Sembla que la majoria absoluta els dona autoritat per fer el que els hi sembla. La ciutat no és seva, set mil i escaig de persones van votar altres opcions i haurien de mediar, seure i escoltar a tothom, als veïns del Remei, als de la Guixa o als de Sant Llàtzer", ha afegit. "La majoria absoluta no avala a fer el que es vulgui", ha conclòs.

La resta de regidores de l'Ajuntament eren totes de l'equip de govern i també hi havia la regidora del PSC Carme Tena.

 

Participació