Cultura

El Museu Episcopal de Vic incorpora una nova obra del Taller dels Gascó

El col·leccionista i mecenes Joan-Artur Roura ha cedit en dipòsit "La Sagrada Família amb sant Joanet", destacada obra renaixentista de Perot Gascó

per Osona.com , 8 de març de 2021 a les 10:25 |
«La Sagrada Família amb sant Joanet» del pintor Perot Gascó | MEV
El Museu Episcopal de Vic (MEV) ha incorporat una nova obra a les seves sales. Es tracta de La Sagrada Família amb sant Joanet del pintor Perot Gascó, datable al segon quart del segle XVI. Tal com explica el museu en una nota, l'obra, d'una qualitat extraordinària i en un excel·lent estat de conservació, ha estat cedida en dipòsit pel col·leccionista d'art i mecenes, Joan-Artur Roura Comas.

Es pot veure a la sala 13, juntament amb altres obres atribuïdes o documentades tant al pare Joan Gascó com al fill Perot o a altres membres del taller familiar. Segons el MEV, aquesta incorporació "enriqueix de manera notable la lectura de la col·lecció de pintura renaixentista de l'equipament". "L'obra serveix per seguir mostrant l'evolució estilística, tècnica i compositiva dels Gascó, un dels tallers més representatius amb els que el Renaixement va irrompre en l'art català i del que el MEV en conserva la seva producció més representativa", destaca.


L'escena de la Mare de Déu amb el Nen que es pot veure en aquesta pintura va ser molt habitual en la pintura devocional renaixentista, que la va anar ampliant i complementant de diferents maneres amb l'ús de fonts apòcrifes o pietoses entorn de la infantesa de Crist. Per exemple, Maria pot trobar-s'hi en actitud reflexiva o bé alletant Jesús; s'hi pot afegir sant Joan Baptista infant que juga amb el seu cosí o també sant Josep, sovint llegint. La taula de la col·lecció Roura té entre els seus grans valors que conté gairebé tots aquests elements possibles: Maria amb el Nen a la falda, a qui un àngel presenta una creu en anunci de la Passió; davant seu sant Joanet, de qui el vestit de pell prefigura també la condició profètica; i a la dreta, un sant Josep ancià que, amb l'ajut d'unes ulleres, llegeix les Escriptures amb el cap recolzat a la mà esquerra.

A Perot Gascó se li atribueix fins a nou taules amb variants d'aquest tema, cinc de les quals es troben avui al MEV. L'artista, fill del pintor Joan Gascó, va estar al capdavant del taller familiar entre 1529 i la seva mort el 1546. Amb obres com La Sagrada Família amb sant Joanet, Perot Gascó introdueix al taller dirigit pel seu pare una pintura més moderna. El museu agraeix públicament aquest dipòsit i es proposa seguir aprofundint en les col·laboracions entre museus i col·leccions privades en la perspectiva d'un sistema cultural català més sòlid.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació