Ramaderia

​El GDT denuncia l'arxivament d'un abocament de purins al torrent del Poquí a Manlleu

Des de l'ACA defensen que no s'ha pogut relacionar la granja amb l'origen del vessament

per Osona.com , 1 de març de 2021 a les 10:55 |
La riera del Poquí a Manlleu, l'estiu passat | GDT
El Grup de Defensa del Ter (GDT) ha denunciat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha arxivat el cas d'un abocament de purins al torrent de Poquí a Manlleu el juny de l'any passat. Els ecologistes assenyalen directament una granja com a causant de l'episodi, tot dient que el torrent baixava de color marró i la pudor de purins "era molt forta", tal com van denunciar al seu moment. Lamenten que les tres inspeccions no hagin servit per imposar sancions i que el cas hagi quedat arxivat. L'ACA, però, assegura que les inspeccions que es van fer no han permès trobar l'origen de l'abocament de purins ni tampoc s'ha "detectat una relació directa entre l'abocament i la granja". Per això s'ha arxivat l'expedient.

Segons els ecologistes, "no era la primera vegada que aquesta granja contaminava el torrent" i asseguren que ja havien denunciat fets similars. I afegeixen que l'arxivament del cas "sembla evidenciar que l'administració és tolerant amb aquestes pràctiques que atempten contra la natura, en un territori greument vulnerat pels purins produïts per la indústria porcina".


Per la seva banda, l'ACA confirma que durant una de les inspeccions es va detectar la presència de purins al medi però que no es va poder trobar "el causant directe de l'abocament". Així mateix, assenyalen que en una de les inspeccions van tenir constància d'una incidència en un circuit intern per a la gestió dels purins en una granja i que s'estava reparant. Posteriorment, es va comprovar que s'havia resolt i es va acabar arxivant el cas el "no detectar una relació directa entre l'abocament i la granja".

Per últim, l'organisme també remarca que l'incident a la granja va ser "un fet puntual" i que "en cap cas s'han produït reiterats abocaments" com denuncia la plataforma ecologista.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació