Set multes de 620 euros per no recollir les caques de gos a Vic

L'Ajuntament de Vic valora positivament el primer any de la posada en marxa de la identificació genètica per caçar els propietaris incívics

Recollint una femta de gos a Vic per portar-la a analitzar
Recollint una femta de gos a Vic per portar-la a analitzar
26 de febrer del 2021
Ara fa un any, l'Ajuntament de Vic va posar en marxar la identificació genètica de femtes de gos per identificar els propietaris incívics de la ciutat que no les recullen. Des de llavors fins ara s'han posat un total de set multes de 620 euros. 500 són de multa per no collir la femta, mentre que els 120 restants són per a l'anàlisi genètica dels excrements i que va a parar a una base de dades.

En declaracions a Osona.com, la coordinadora d'Agents Cíviques de Vic, Cristina Molas, puntualitza que s'han multat sis propietaris, ja que un d'aquests no va recollir les femtes dels seus dos gossos.

Durant aquest període s'han recollit una trentena de mostres de femtes, que es porten a analitzar a un laboratori de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A través de l'ADN es fa una descripció força acurada del gos: si és de pelatge llarg, curt, si és de talla mitjana o petit, o fins i tot la raça. Amb tota aquesta informació s'elabora una base de dades.

"Ara estem començant a fer un banc d'ADN d'incívics", explica Molas, remarcant que "potser se'ls identificarà d'aquí a mig any, un any o dos". Però, quan es faci, "se li comptabilitzarà la mostra d'ADN anterior i les acumulades", avisa.

Precisament, la col·laboració ciutadana és clau per a la identificació dels incívics. "Des que vam començar la campanya, cada vegada hi ha més implicació ciutadana", explica Molas. Veïns de la ciutat alerten dels propietaris que deixen la caca del seu gos als carrers. La rapidesa és important, ja que les femtes han d'estar acabades de fer per evitar que es contaminin.

Bona valoració, malgrat la Covid

"La valoració és molt bona, tot i que la pandèmia ho ha frenat", reconeix la regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa. En aquest sentit, Franquesa explica que la campanya "va començar amb energia molt positiva", ja que hi havia "imputs positius d'aquells veïns que s'havien queixat d'algunes zones crítiques". Amb l'esclat de la pandèmia, els horaris i les prioritats dels agents cívics -i també la Guàrdia Urbana- s'han vist alterades.

Tot i això, "la campanya no es dona per tancada, i es reprèn", destaca la regidora. "Hem tornat a posar el fil a l'agulla, perquè la gent es relaxa i hem d'estar al peu del canó", afegeix.

Portar els gossos deslligats és un dels fets que va molt associat a les femtes de gossos al carrer, ja que els propietaris no poden controlar l'animal. Tant la Guàrdia Urbana com els agents cívics han multat propietaris que el porten deslligat.

Més cívics que incívics

Tant Franquesa com Molas insisteixen en el fet que la gran majoria de propietaris són cívics, és a dir, recullen les femtes dels seus gossos. Xifren aquests incívics en un 3% de les 2.000 persones que tenen mascota. "Realment hi ha molt poca gent que ho faci malament", diu la regidora.

En aquest sentit, l'agent cívica explica que "no és que siguin trenta caques de trenta gossos", sinó que pot ser que hi hagi femtes del mateix animal. Per això quan se l'enxampi in fraganti, i les mostres estiguin entrades a la base de dades, haurà de pagar les que no ha recollit.

De fet, Franquesa lamenta que "hi ha repetidors que no escarmenten" per portar, per exemple, el gos deslligat: "persones que vam multar fa tres anys, hi tornen". "Intentem que la multa sigui l'últim recurs", diu la regidora, mentre que l'agent cívica puntualitza que "no hi ha cap afany recaptatori" perquè els sancionats poden fer treballs a la comunitat.

Finalment, Molas apunta que descarten "censar tots els gossos" de la ciutat per creuar la informació amb la base de dades. "Si hi ha algun gos que compleix amb les característiques de l'ADN recollit i hi ha molts indicis, es pot demanar fer-li la prova d'ADN", afegeix. En aquest sentit reitera que "només es vol castigar al propietari que ho fa malament".

Arxivat a