Nou programa de mentoria a Vic per fomentar la cohesió a través de la llengua i l'entorn

La iniciativa fa un pas més en l'acompanyament de l'Oficina Municipal d’Acollida i ho fa mitjançant una persona de referència

Durant la presentació del nou programa de mentoria.
Durant la presentació del nou programa de mentoria. | Aj. de Vic
Osona.com
22 de febrer del 2021

L'Ajuntament de Vic posarà en marxa un nou programa de mentoria que té com a objectiu acompanyar els nouvinguts, més enllà del suport que ja tenen des de l’Oficina Municipal d’Acollida (OMA). Aquesta oficina treballa en la recepció i acollida de persones que arriben per primera vegada a Vic amb la intenció de quedar-s’hi a viure.

El nou programa fa un pas més i s’està treballant perquè es tingui una persona de referència a la ciutat, més enllà de l’administració i del suport que ja se’ls ofereix des de l'OMA. D'aquesta manera, tant el mentor com el nouvingut s’enriqueixen culturalment i socialment, donant peu a un vincle personal i emocional amb el territori.  “Volem unir persones de la ciutat amb nouvinguts perquè també comptin amb un suport emocional i vivencial lligat a l’entorn”, explica la regidora de Serveis Generals, Núria Homs.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Susagna Roura, afegeix que aquest programa de mentoria permetrà un enriquiment social i cultural bidireccional, ja que la persona mentora s’enriquirà al mateix temps de la cultura, la llengua i les tradicions de la nouvinguda. Tots aquells que vulguin formar part del nou programa de mentoria social rebran una formació específica per poder acompanyar satisfactòriament les persones nouvingudes.

La llengua

Des de l'Ajuntament s'ha treballat conjuntament amb el Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL) d’Osona per trobar sinergies entre els programes de mentoria social i el programa de “Voluntariat per la Llengua”. La regidora Roura destaca que "la llengua, la cultura i la societat" formen part de l'aprenentatge d'acollida. I per tant, "l'experiència del consorci permetrà ampliar la iniciativa i introduir-la en mentoria social".

Per la seva banda, des del CPNL, la directora Assumpta Grabolosa, apunta que d'ençà que es va posar en marxa el programa, el 2003, ja s'han format més de 135.000 parelles lingüístiques. La principal sinergia entre el nou programa de mentoria social i el de “Voluntariat per la llengua” és la involucració de la ciutadania, ja que es podran moure d'un voluntariat a l'altre, aportant coneixement, cultura i companyia a les persones nouvingudes mentre s’aprèn català.
Arxivat a