​Budó: «L'Any Triadú arriba en el moment just per recordar que cal valentia per fer realitat les nostres aspiracions»

La Generalitat recordarà la figura de l'escriptor i pedagog amb una cinquantena d'activitats durant el 2021

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el comissari de l’Any Joan Triadú, Joan Josep Isern
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el comissari de l’Any Joan Triadú, Joan Josep Isern | Gencat
Osona.com
19 de febrer del 2021
Actualitzat a les 16:55h
La Generalitat celebra enguany l'Any Joan Triadú amb una cinquantena d'activitats i iniciatives per recordar la figura de l'escriptor, pedagog i activista cultural per la llengua. Joan Triadú (Ribes de Freser, 1921 – Barcelona, 2010) serà recordat amb tres exposicions diferents, dues reedicions de llibres de memòries i nous reculls d'entrevistes i articles, i una "Geografia Triadú" que vol deixar petjada al territori més enllà de la celebració, entre altres. En la presentació de la celebració, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern ha assegurat que "arriba en el moment just i necessari per recordar-nos que ens cal valentia, compromís i perseverança per fer realitat les nostres aspiracions".

El centenari de la mort de Joan Triadú és el pretext per a l'organització d'una cinquantena d'activitats i iniciatives que volen mantenir viva la memòria del personatge, però també el seu esperit activista envers la llengua i el seu "optimisme" al respecte. I és que segons el comissari de l'Any Joan Triadú, Joan Josep Isern, no s'ha dissenyat una commemoració "arqueològica o memorialística perquè dissortadament moltes de les coses per les quals ell lluitava continuen necessitant que algú es posi a defensar-les: el català com a llengua nacional, l'escola plenament catalana, el rigor, la cerca de l'excel·lència, i sobretot la idea que no som una cultura subordinada a res i a ningú".

També Meritxell Budó ha utilitzat la celebració de l'Any Joan Triadú per referir-se a l'actualitat. La consellera de la presidència ha assegurat que "avui Catalunya viu moment transcendental", en una "cruïlla" de la seva història en la qual "hem de decidir quin país volem construir per al futur". Segons Budó, la commemoració "arriba en el moment just i necessari per recordar-nos que ens cal valentia, compromís i perseverança per fer realitat les nostres aspiracions com a col·lectivitat i com a poble que es vol alliberar".

L'Any Joan Triadú és una de la desena de commemoracions que enguany impulsa el Departament de Cultura –el cineasta Segundo de Chomón i l'inici de les excavacions arqueològiques de la Muntanya d'Olèrdola en són altres exemples-, en aquest cas concret amb el reforç del Departament de la Presidència.

Les activitats de l'Any Joan Triadú

La commemoració inclourà un llarg llistat d'activitat escampades per tot el territori i durant tot aquest 2021. L'any vol recuperar totes les cares del "dau" que representa la figura polièdrica de Triadú. D'una banda, amb edicions i reedicions literàries: abans de l'estiu es reeditaran els dos llibres de memòries de l'escriptor, i més endavant es publicarà un volum d'entrevistes que va concedir el personatge –a cura de Susanna Álvarez- i un altre amb una recopilació dels seus articles sobre la llengua.

Hi haurà també una intensa activitat expositiva amb tres projectes diferenciats: "Joan Triadú a la ciutat dels llibres", s'inaugurarà a la Biblioteca Joan Triadú de Vic; l'Arxiu Nacional de Catalunya nodrirà una segona mostra sobre el Triadú "activista" que serà itinerant; i finalment l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) n'inaugurarà una tercera al juliol (també itinerant) anomenada "A dins de classe soc feliç...".

Geografia Triadú

Joan Josep Isern ha subratllat que un dels propòsits és que d'aquesta commemoració en "quedin coses" després del 2020. "Per la banda de les pedres, estem intentant incidir en tots els llocs emblemàtics per on va passar, en forma de plaques al carrer, en una plaça, el nom d'una biblioteca...", ha avançat. Les localitzacions on Triadú va viure o que formen part de la seva biografia –Cantonigròs, Sant Cugat del Vallès, Gràcia, Liverpool, Ribes de Freser, etc- estan incloses a l'apartat "Geografia Triadú" del web de l'Any Joan Triadú, amb textos de l'autor i complementaris que situen la importància dels indrets en la seva vida.

L'acte inaugural de l'Any Joan Triadú se celebrarà el 17 de març a la llibreria Ona de Barcelona. La celebració al llarg del 2021 inclou altres activitats com l'estrena d'una sardana dedicada a l'escriptor a Ribes de Freser, el bateig d'un tren de Ferrocarrils de la Generalitat amb el seu nom, un seminari a la UAB, l'adhesió als 60 anys de "Cavall Fort" o la participació en el Festival Barcelona Poesia.
Arxivat a