El Premi BBVA de Teatre amplia a cinc els finalistes a l'edició 2021

També incorpora un espectacle cancel·lat l'any passat que va caure de la programació per les restriccions de la pandèmia

Imatge promocional de l'obra «Orbital» de la companyia Farrés Brothers
Imatge promocional de l'obra «Orbital» de la companyia Farrés Brothers | Fundació Antigues Caixes Catalanes
Osona.com
17 de febrer del 2021
El Premi BBVA de Teatre 2021 passarà aquesta edició i de manera extraordinària a tenir cinc finalistes en lloc dels quatre habituals. La decisió s'ha pres després que l'any passat la representació de l'obra Vaig ser pròsper, de la companyia Teatre Ingenu, es va haver de cancel·lar pels efectes de la pandèmia. La convocatòria d'enguany, que arriba a la seva edició número 21, preveu representar les cinc obres escollides en equipaments de Calldetenes, Tàrrega, Martorell, Bescanó i Igualada, de les quals el jurat n'escollirà la guanyadora el proper mes de juny. El premi per a la companyia vencedora és una gira per diversos teatres de Catalunya, incloent-hi la participació al Festival Temporada Alta, i que està valorada en 20.000 euros.

La cita es convoca en plena afectació del sector cultural, que ha vist com el tancament d'equipaments i les limitacions de mobilitat han reduït els ingressos de companyies i equipaments d'arreu del país. "El teatre segueix més viu que mai gràcies als professionals que en aquests mesos de pandèmia han pujat a l'escenari quan ha estat possible i ens han ajudat a oblidar-nos per una estona de la situació que vivim", destaca la directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Belén Latorre.

En l'edició número 21 de la convocatòria, la Fundació reitera la voluntat de donar el màxim suport al sector cultural. "Arribem enguany a més llocs, i això és important pel territori català, i més en els temps que vivim", apunta el director del Premi, Toni Font, que detalla que s'han presentat a la convocatòria fins a 103 propostes.

En aquest sentit, posa de relleu el fet que es puguin veure les obres participants en diferents teatres del territori en un moment en què la limitació de mobilitat geogràfica fa que encara no puguem creuar la frontera comarcal per assistir a un espectacle cultural. El jurat, format per les actrius Mireia Aixalà i Ariadna De Guzman, el programador de L'Atlàntida de Vic, Ramon Ferrer, la representant de Temporada Alta Laura Iglesias, i el director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura, es desplaçarà entre els mesos d'abril i maig a cada una de les localitats on es representarà l'obra per emetre un veredicte el proper mes de juny.

A més, l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) participa també al certamen concedint una menció especial a la millor interpretació i a la millor direcció dels espectacles finalistes. En aquest marc, també es tornarà a fer un reconeixement especial a una trajectòria professional.

Les obres finalistes

La companyia Marc Caellas & David G. Torres es presenta amb Sucide notes, que es podrà veure el 28 d'abril al Teatre Ateneu de Tàrrega. En la seva proposta aborden un tema delicat com ho és el suïcidi, entès com una de les maneres de morir més silenciades de la nostra societat.

La companyia Farrés Brothers portarà Orbital el dia 1 de maig a l'Auditori Teatre de Calldetenes. El relat se centra en tres nens que quan creixen es perden la pista, i de com d'important és el contacte humà.

La tercera obra que es presenta als premis d'enguany és Vaig ser pròsper, de la companyia Teatre Ingenu, que es podrà veure el 2 de maig al teatre El Progrés de Martorell. Aquest és el títol repescat de l'edició de l'any passat, però que va caure de la programació i de la convocatòria del premi pels efectes de la pandèmia.

Una galàxia de luciérnagas, de la companyia El Maldà, serà la proposta que es podrà veure el 8 de maig al Teatre de Bescanó. Parteix d'una experiència personal de la seva creadora, Aina Tur, que mentre estava amb una ONG en un camp de treball on destil·lava plantes essencials a l'Amèrica Llatina va ser víctima d'un assalt a mà armada.

La darrera proposta arriba de la mà d'Eòlia I+D amb el títol Ramon, i es podrà veure el 9 de maig al Teatre L'Aurora d'Igualada. En ella s'hi explica la vivència d'un home recent separat de la seva parella per divergències sobre el rumb de la seva relació, amb decisions sense quòrum com ara la de tenir o no tenir fills, una situació que el duu a tornar a la seva habitació d'adolescent a casa dels pares.