Una mesa de risc sense por al Brull

Els membres, que són majors de 60 anys, remarquen que per "responsabilitat" havien de ser-hi i que s'exposa a més perill una infermera o una caixera de supermercat

Els tres integrants de la mesa al Brull
Els tres integrants de la mesa al Brull | Josep M. Montaner
14 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:08h
El Brull ha engegat la jornada electoral sense problemes, com a la majoria de municipis d'Osona. L'única mesa que hi ha s'ha pogut constituir, però "ha costat", explica l'alcalde del municipi, Ferran Teixidó. "Fins divendres a la tarda, encara no la teníem del tot", apunta, mentre remarca que "el problema ha estat sobretot en una vocalia, que s'ha esgotat de dalt a baix. S'ha hagut de fer un ple extraordinari per escollir-la".

Tots els tres membres de la mesa del Brull són majors de 60 anys, és a dir, de risc. I per casualitat, dos d'aquests tres són un matrimoni: l'Asunción García i en José Luís Morena. A ella li va tocar a la primera ronda. "Tenia el deure i l'obligació de venir", explica l'Asunción, remarcant no va fer al·legacions. "Si tinguéssim por, no faríem mai res", afegeix.

Per la seva banda, el segon vocal, Manel Pujol, explica que també és de risc perquè és asmàtic. Comparteix l'opinió de la seva veïna: "Per temes de responsabilitat, havíem de venir". "Si pensem amb una caixera de supermercat o una infermera, tenen més risc", remarca.

I així, també ho expressaven una parella de votants, en Josep Maria i la Rosa: "No ens ha fet por". "Anem a comprar, anem pel carrer... venir a votar és el mateix", afegeixen.

Un quòrum de 201 votants

D'altra banda, Pujol explica que "és molt diferent d'una mesa de Barcelona", on hi ha més gent. "Al Brull, el quòrum és més limitat", afegeix. En aquest sentit, explica que "només que s'espaïn en el temps, no hi haurà problemes". "No tenim cap por", remarca. Dels 265 habitants, estan cridats a votar 201.
 

La mopa per votar al Brull ha tingut èxit. Foto: Josep M. Montaner


Habitualment es votava al mateix ajuntament, però aquest diumenge s'ha fet a la sala polivalent Mossèn Josep Coma que té més espai. Amb un circuit, d'entrada i sortida i totes les mesures de seguretat, els veïns han anat entrant i sortint ordenadament d'una sala ventilada. A fora, un dia boirós i plujós. I també dos agents dels Mossos d'Esquadra.

Per portar a terme la votació, l'Ajuntament s'ha hagut d'espavilar per garantir les mesures de seguretat. En aquest sentit l'alcalde lamenta que no els han donat res per portar-ho a terme. De fet, l'estructura d'una mopa del terra s'ha convertit en un element per tapar l'urna i garantir la distància de seguretat entre la presidenta de la mesa i el votant.

El Brull té una tradició participativa alta. S'han donat casos en què molt abans de les vuit del vespre, quan es tanquen els col·legis electorals, ja havia votat tot el poble. "Acostumem a tenir un percentatge de votació molt elevat", explica el batlle. Tot i que reconeix que si perilla "no serà per la Covid", sinó per altres factors.

I en aquest mateix sentit s'expressa la votant, la Rosa, preguntada per si perilla la participació: "Són unes votacions tan estranyes i forçades que no saps què juga a favor i què juga en contra".