La vacuna AstraZeneca arriba a Osona per crear immunitat de grup

Anna Moreta, del SAP Osona, explica que el procés de vacunació és "més senzill" que el de la Pfizer

El CAP Vic Nord ha començat a administrar les vacunes d'AstraZeneca
El CAP Vic Nord ha començat a administrar les vacunes d'AstraZeneca | Adrià Costa
12 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:42h
Aquesta setmana la vacuna d'Oxford-AstraZeneca ha arribat a Osona. Aquesta injecció va adreçada a col·lectius professionals, com farmacèutics, logopedes, fisioterapeutes i psicòlegs. La vacunació va començar dijous amb "una bona acollida". Així ho explica Anna Moreta, directora del Servei d'Atenció Primària (SAP) Osona, detallant que durant els primers dies, els col·lectius que més s'han vacunat són fisioterapeutes i després farmacèutics.

Es va vacunant a mesura que arriben més vacunes. "És difícil fer la previsió perquè no se sap quantes n'arriben", apunta Moreta, remarcant, però que des de l'atenció primària es té "la capacitat de fer-ho" i de forma ràpida.

Preguntada sobre si l'efectivitat d'aquesta vacuna, que és més baixa que la Pfizer i Moderna, ha pogut crear reticències entre els col·lectius, Moreta apunta que "no s'ha d'oblidar que ens vacunem d'altres tipus de vacunes, com la grip, que tenen una efectivitat més baixa". "És una bona vacuna i té una bona efectivitat", reitera.

Per la seva banda, Imma Cervós, subdirectora general de Coordinació de Salut Pública a la Catalunya Central, apunta que les persones que s'està vacunant són professionals que estan "a primera línia" i "se'ls ha de protegir". "Ens interessa que tinguin immunitat i així estiguin protegits els vulnerables", afegeix. En aquest sentit, apunta que cal buscar "la immunitat de grup" i utilitzar "totes les vacunes autoritzades". Per això s'administren les vacunes "en diferents grups poblacionals".

Una vacunació més senzilla

Moreta destaca l'AstraZeneca és una vacuna "més senzilla" que la Pfizer, que actualment s'està administrant a residències i professionals sanitaris. "Són vials de 10 dosis i no cal diluir-la", explica mentre remarca que també és "més fàcil" de conservar.

Pot estar entre 2 i 8 graus (una nevera normal) durant sis mesos i quan un vial està obert es pot conservar 48 hores a la nevera. "Això ens ha facilitat molt la gestió de la vacunació d'aquests col·lectius", apunta.

Precisament, les coordinadores de vacunació a Osona explicaven en una entrevista que quan s'encetava un vial per vacunar havia de quadrar, és a dir, s'havien de vacunar sis persones sí o sí aquell moment.



Arxivat a