Coronavirus

Torelló rememora el carnaval amb una exposició interactiva que repassa els 43 anys d'història

S'allargarà fins al 21 de febrer com a alternativa a la suspensió de les activitats festives per la Covid-19

per Osona.com , 12 de febrer de 2021 a les 15:55 |
Una fotografia històrica del Carnaval de Terra Endins de Torelló | ACN
Tret de sortida de l'exposició interactiva del Carnaval de Terra Endins de Torelló que s'allargarà fins al 21 de febrer. L'objectiu és mantenir viva una tradició que aquest any no es podrà celebrar per la pandèmia, omplint els carrers de música i disbauxa. Per inaugurar la mostra, aquest dijous s'han tirat de forma simbòlica els tres coets que cada any marquen l'inici de la cercavila del Pullassu, l'acte amb el qual comença el carnaval. La mostra repassa els 43 anys d'història de la festa. Hi ha representats els actes més concorreguts com les Senyoretes i Homenots, la Rua o l'Enterrament de la Sardina, amb fotografies, música i vídeos repartits per diferents punts del municipi.

El recorregut de l'exposició interactiva inclou els punts més importants del Carnaval de Terra Endins de Torelló. Així per exemple, a la plaça Germà Donat s'ha instal·lat un sensor de presència que activa unes animacions de so i llum de curta durada que reflectiran la vivència a la plaça (la traca d'inici, els 3 coets inicials, els diables). I al carrer Capsavila hi ha un espai interactiu dedicat a la música de les txarangues i les batucades.


A la plaça de la Vila es fa un repàs de la seva història a través dels cartells de les edicions passades de la festa. Per acabar, la plaça Vella, centre neuràlgic del Pullassu, servirà per acollir els dos últims espais informatius: un espai d'hemeroteca i la guia il·lustrada del ritual de la rauxa i els seus elements. Serà també en aquest darrer espai on es podran reviure alguns dels moments més icònics de la festa gràcies als polsadors interactius de so i llum.

Senyoretes i Homenots


A la plaça Nova, les Senyoretes i Homenots han desplegat La Passarel·la del Temps, per on el públic podrà desfilar i, a través de codis QR, escoltar les cançons més emblemàtiques de la festa, al mateix temps que podrà gaudir de fotografies de la passarel·la, des dels 80 fins a l'actualitat. Els plafons també mostren una selecció fotogràfica de 35 anys d'història de les Senyoretes i Homenots, una festa que des del seu naixement ha destacat "pel seu esperit rebel i transgressor". Així mateix, també hi ha el Racó del Cartell, amb una selecció de cartells i vídeos d'edicions passades.
 

La passarel·la i les fotografies del Carnaval de Terra Endins a la plaça Nova de Torelló Foto: ACN


Rua a la Nau de Carrossaires

Els secrets i motivacions de cada colla de la Vall del Ges s'expliquen a la Nau de Carrossaires. Aquest dissabte s'estrenarà un documental on apareixen els responsables de les colles. Es podrà veure a la tarda al Cinema El Casal i al vespre a El 9TV i a la web del Carnaval.

A la plaça de la Sardana, punt d'inici de la Rua, hi ha un recull de pregons i un espai dedicat als millors maquillatges d'algunes de les colles. A través d'unes senzilles instruccions, s'animarà a tothom a maquillar-se com si formés part d'una colla.

Als aparadors del carrer de Sant Miquel hi ha exposats tots els cartells de la història del Carnaval, mentre que a la plaça de Joanot es mostra un recull de premsa i portades de diaris dedicats a la història del Carnaval de Terra Endins. En el mateix espai es reivindica també la figura dels Caçadisfresses i es poden recuperar els 'aftermovies' dels darrers Carnavals.

Finalment, a la plaça de Jacint Verdaguer hi ha un espai dedicat a tots els Reis i Reines que han governat la República de la Barrila des de l'any 1981. A més, cada sobirà lleix un epitafi propi.

En paral·lel, també s'han començat a gravar sis capítols d'una websèrie titulada La Llegenda del Falatell ambientada en personatges del carnaval.

Una rua amb més de 25.000 persones

El Carnaval de de Terra Endins aplega cada any unes 25.000 persones durant la rua, el moment més concorregut de la celebració. Des que es va crear el 1978, ha anat evolucionant i ha anat incorporant diferents actes en una setmana plena de rauxa i disbauxa. Una festa que arrenca amb moment que el Rei Carnestoltes fa l'assalt al ple, desautoritza alcalde i regidors i pren el poder de l'anomenada República de la Barrila. El rei, però, acaba esgotat, mort i cremat en el darrer acte, l'Enterrament de la Sardina.

Està organitzat per l'Associació Carnaval de Terra Endins (ACTE), els Deixebles de Sant Feliu i el Col·lectiu Pullassu i amb el suport de l'Ajuntament.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació