Cubells intel·ligents a Malla per millorar la recollida de residus

El nou sistema permetrà en un futur implementar el pagament per generació o participació

Durant el repartiment de contenidors als veïns de Malla.
Durant el repartiment de contenidors als veïns de Malla. | Mancomunitat La Plana
Osona.com
10 de febrer del 2021
Des d'aquesta setmana, Malla ha introduït millores en la recollida de residus. El municipi ja té implantat el sistema porta a porta, de dues o tres fraccions, segons la zona. Però a partir d'ara la recollida, que porta a terme la Mancomunitat la Plana, es fa amb cubells i contenidors intel·ligents.

Porten incorporats un sistema que permet identificar, per a cada habitatge, els residus que es treuen al carrer. La lectura es fa a través d'un lector incorporat en els camions de la recollida i uns braçalets que porta el personal de recollida.

Els dos dies de recollida d'orgànica és imprescindible treure les deixalles al portal de cas amb els cubells. I en funció de les necessitats dels veïns, es pot utilitzar un contenidor de 240 litres per als reciclables (que es recullen cada 15 dies) i un cubell de 40l o de 120l, segons el cas, per la fracció resta (un cop al mes).

Tal com explica la Mancomunitat en una nota, el nou sistema permet disposar de tota la informació de recollida en temps real i donar resposta a les incidències amb més rapidesa, així com optimitzar el sistema. Alhora, amb aquesta base tecnològica es podrà donar compliment a les exigències legislatives en matèria de residus i en un futur poder implementar el pagament per generació o participació.

D'altra banda, s'han ampliat els punts a recollir (pel que fa a les fraccions tant de resta com de materials reciclables) i s'ha unificat la freqüència de recollida a tot el municipi.