​Mor l'empresari Pere Roquet als 90 anys

El fundador del grup Roquet de Tona va rebre el Premi Mil·liari el 2015

Pere Roquet Jordà
Pere Roquet Jordà | Arxiu històric NacióDigital
Osona.com
08 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:45h
L'empresari de Tona Pere Roquet va morir divendres passat als 90 anys. És un dels fundadors, juntament amb el seu pare i els seus dos germans Jaume i Josep, del grup Roquet als anys quaranta, que va començar sent un taller en què arreglaven maquinària agrícola. L'empresa actualment té mig miler de treballadors i cinc fàbriques, en municipis d'Osona com Vic, Centelles, Roda de Ter, a més de Tona, però també una a Ploiesti (Romania). També va ser president de la delegació a Osona de la Cambra de Comerç durant vint anys.

D'altra banda, el 2015 va rebre el Premi Mil·liari de l'Ajuntament de Tona. Es tracta del màxim reconeixement institucional que lliura el municipi de Tona i que s'entrega cada any. Precisament, l'alcalde de Tona Amadeu Lleopart ha fet un escrit per recordar els trets rellevants de la vida d'un "nom propi importantíssim en el món empresarial i industrial". Podeu llegir-lo a continuació:

En la mort de Pere Roquet Jordà 

Pere Roquet Jordà, nascut a Tona el 1930, és un nom propi importantíssim en el món empresarial i industrial. Per això, com a reconeixença, el nostre Ajuntament li va concedir, l'any 2015, el Premi Mil·liari. Ara que ens entristeix la seva mort, volem recordar, per mitjà d'aquestes ratlles, alguns trets rellevants de la seva vida, i també donar el nostre condol a familiars i amistats.

En Pere, de petit, va estar a l'Escolania de Montserrat. Aquest fet li va permetre obtenir una bona educació musical. Per això als anys quaranta va prendre part en dues iniciatives musicals del poble: la Terpsícor Jazz, orquestrina en què ocasionalment va actuar, i la Cobla Montseny, en la qual tocava el contrabaix. Val a dir que en les dues agrupacions musicals també hi participava de manera ben activa el seu germà Jaume. Em consta que mai no va abandonar ni l'afició a la música ni els vincles amb Montserrat.

Als anys cinquanta, amb el pare i els germans Josep i Jaume, en Pere es va centrar en la transformació del taller familiar en una fàbrica. Ho expliquen de manera clara, en el llibre de la col·lecció 'L'Abans' dedicat a Tona, els amics Carles Padrós i Carles Puigferrat: "Una gran indústria del metall ha estat el taller Roquet, fundat l'any 1940: d'un petit taller de reparació i millora de maquinària agrícola, es va convertir en un dels majors productors d'elevadors hidràulics per a tractors i sistemes hidràulics de l'Estat, i va arribar a donar feina a més de 250 persones durant la dècada del 1970". L'empresa, des de llavors, ha anat creixent, ha diversificat i modernitzat -constantment- els processos de producció (recordo que aquest va ser el tema de la darrera conversa mantinguda amb en Pere, ara fa un any), i ha obert nous centres de treball. Actualment, la fabricació del Grup Roquet es du a terme a Vic, Centelles, Roda i Ploiesti (Romania), a més de Tona, i les seves solucions hidràuliques són presents en més de 30 països. No seria exagerat afirmar que, en 70 anys, o menys, Roquet ha passat de Tona al món, si bé mantenint presència i activitat en el lloc d'origen.

L'empremta de Pere Roquet Jordà, doncs, resta ben visible en el nostre poble, sobretot per l'empresa que va contribuir a redimensionar, i també per la influència econòmica, demogràfica i social de l'establiment industrial resultant. Que descansi en pau.

Amadeu Lleopart i Costa, en nom de l'Ajuntament de Tona
Arxivat a