​Uns gossos maten més de 220 xais a Tavèrnoles

El propietari situa la pèrdua econòmica en uns 14.000 euros i també es demana col·laboració per capturar-los

Els xais morts per gossos la nit d'aquest divendres a dissabte a Tavèrnoles.
Els xais morts per gossos la nit d'aquest divendres a dissabte a Tavèrnoles. | Cedida
06 de febrer del 2021
Actualitzat a les 16:31h
Matança de xais a la masia de Serrabou a Tavèrnoles. Aquesta nit de divendres a dissabte, un grup de gossos ha atacat un ramat de xais i n'ha matat un total de 221. Osona.com ha pogut parlar amb el propietari de l'explotació Cesc Dachs, que explica que "almenys hi havia dos gossos", tot i que podien ser-ne més. Per les mossegades fetes als xais, intueixen que són grossos.

Han entrat al corral i "els xais que no han matat a mossegades, s'han acabat afogant". En aquest sentit, Dachs explica que el xai és un animal molt poruc i això ha provocat la mort per afogament perquè s'apiloten. D'altres els han hagut de sacrificar "perquè anaven amb les tripes per fora".

La xifra de 221 és el recompte d'aquest dissabte. "Encara se'n morirà algun més perquè han quedat tocats, n'hi ha que van coixos o han estat estona sense poder respirar", explica el propietari.

Tot això representa un 70% del total del ramat que tenien en aquest corral de 320 xais desmamats.

Pèrdua econòmica d'uns 14.000 euros

Dachs remarca que això és la seva "vida i feina". I aquesta sotragada també és econòmica. "La repercussió econòmica és molt gran", diu el pagès i situa la pèrdua en uns 14.000 euros. En aquest sentit, afegeix que a tot això s'hi suma que és un sector "mal pagat i molt sacrificat". Ja han denunciat el cas als Mossos d'Esquadra i caldrà veure quin paper hi juga l'asseguradora.

Poca consciència

A la masia de Serrabou, que tenen altres ramats d'ovelles, ja van viure un cas similar el 2018, però res a veure amb la situació actual. Llavors un gos també va entrar a un tancat i va matar 90 ovelles adultes.
 
En aquest sentit, Dahcs lamenta que "molta gent no té consciència i no sap que tenir un gos pot ser molt perillós per altres animals". "Llavors els problemes, però, només són per als pagesos", critica.

A hores d'ara desconeixen si es tracta de gossos salvatges; abandonats i que s'han tornat salvatges; o que s'han escapat d'algun lloc, com fa pocs dies va passar a Centelles.

Per tot això, des de Mossos, i el mateix alcalde Carles Banús, es demana col·laboració ciutadana per enxampar els gossos que s'han vist pels voltants del municipi i així poder-los capturar. En cas de localitzar-los cal avisar als Mossos.