​Tona executarà 10 de les 24 propostes dels pressupostos participatius

El projecte que té un pressupost més alt és la millora de l'entorn de l'escola l'Era de Dalt

Durant la presentació dels pressupostos participatius
Durant la presentació dels pressupostos participatius | Aj. de Tona
Osona.com
04 de febrer del 2021
L'Ajuntament de Tona executarà 10 dels 24 projectes sorgits dels pressupostos participatius. Tal com van anunciar aquest dimecres en roda de premsa, s'actualitzaran els instruments de l'observatori meteorològic, es senyalitzaran rutes saludables per l'entorn del poble, i s'instal·larà una nevera solidària, entre altres.

Tot i això, un dels projectes més destacats, sobretot perquè té el pressupost més alt (20.000 euros), és la millora de l'entorn de l'escola l'Era de Dalt. Així ho deia l'alcalde Amadeu Llopart, remarcant que el projecte aposta per "la seguretat i el benestar d'infants i famílies", pacificant l'entorn de l'escola i fent d'aquests espais públics espais de trobada segurs i acollidors. Llopart va afegir que el projecte es durà a terme amb diàleg entre els serveis tècnics de l'Ajuntament de Tona, l'escola i l'AFA.

Les deu propostes escollides:

- Actualitzar instruments de l'observatori meteorològic (224 vots): 400 euros
- Senyalització de rutes saludables per l'entorn del municipi (193 vots): 4.800 euros
- Instal·lar una nevera solidària (155 vots): 800 euros
- Instal·lar una tirolina en algun parc del municipi (132 vots): 7.000 euros
- Realitzar una campanya de tinença responsable d'animals (128 vots): 1.200 euros
- Millorar l'entorn de l'escola l'Era de Dalt (115 vots): 20.000 euros
- Repintar les línies de la carretera N-152 (111 vots): 2.000 euros
- Adquirir una càmera i material de gravació per a usos municipals i per a entitats (101 vots): 2.600 euros
- Col·locar estacions d'alimentació pels gats de carrer (100 vots): 1.100 euros
- Col·locar una xarxa de cartelleres per a entitats (89 vots): 4.000 euros


El pressupost total establert per a portar a terme les propostes era de 50.000 euros i hi ha hagut un sobrant de 6.000 que es destinarà a si es produeix alguna desviació en alguns projectes, és a dir, que supera el cost inicial estimat.

Participació "baixa" segons el govern

Als pressupostos participatius hi ha participat un total de 469 tonencs majors de 16 anys. Això suposa un 6,68% de participació respecte a un cens de 7.019 persones. El regidor de Comunicació, Participació i Transparència, Guiu Grau, va fer una "valoració positiva" de l'experiència d'uns renovats pressupostos participatius. Tot i això, des de l'equip de govern consideren que és una "xifra baixa", que "ha d'augmentar" en els propers processos. Cal destacar que la mitjana de participació se situa al voltant del 3%.

A Tona ja hi va haver una experiència de pressupostos participatius el 2018. Llavors, però, només es podien votar quatre opcions definides i valorades per al mateix Ajuntament. El pressupost també va ser de 50.000 euros i es va decidir destinar a la instal·lació de càmeres de videovigilància. El projecte encara està pendent de desenvolupar.
Arxivat a