La Generalitat demana a Liquats Vegetals més detalls sobre la prospecció de 27 pous per l'impacte al medi

La resolució dona llum verda a les millores de captació d'aigua a Viladrau i a la construcció d'un pou nou a Puigdot

La maquinària que Liquats Vegetals té a Viladrau, en una imatge d'arxiu
La maquinària que Liquats Vegetals té a Viladrau, en una imatge d'arxiu | ACN
Osona.com
02 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:37h
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha emès un informe d'impacte ambiental sobre la proposta de l'empresa Liquats Vegetals de Viladrau de perforar 27 pous al tram baix de la conca. En la resolució, es demana a l'empresa, dedicada a la fabricació de begudes vegetals, que concreti millor la xifra. I es recomana evitar construir-los dins de la Xarxa Natura 2000, com passa amb set dels pous proposats. Uns treballs, diu la resolució, que poden comportar "efectes adversos significatius" pel medi. Per això, l'empresa haurà de detallar les fases de desenvolupament. D'altra banda, donen llum verda a les millores en la captació d'aigua proposades per l'Ajuntament, que inclou la construcció d'un nou pou a Puigdot.

Liquats Vegetals s'abasteix de la xarxa municipal de Viladrau i des del 2016 que treballa en un projecte de construcció de 27 pous a la part baixa de la conca, en uns terrenys privats, per complementar els recursos hídrics quan sigui necessari. L'informe d'impacte ambiental elaborat per la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, publicat el 19 de gener del 2021 sobre el projecte de concessió d'aigües subterrànies per a ús industrial –tramitat per l'empresa Liquats Vegetals-, autoritza les millores consensuades amb l'Ajuntament de Viladrau. Així, donen llum verda a les millores de captació d'aigua a la zona de la capçalera i a la construcció d'un nou pou de captació a la zona de Puigdot, que requerirà també l'ampliació de la línia elèctrica per abastir-lo. Uns treballs que ha demanat l'Ajuntament de Viladrau per pal·liar les mancances actuals.

Des de la Generalitat consideren que aquestes actuacions "no tindran efectes adversos significatius" si s'adopten mesures correctores que també es detallen, com ara la restauració de vegetació afectada (vernedes i altres espècies de boscos de ribera). També es demana un pla de seguiment hidrogeològic a la zona de capçalera i un control del cabal de la riera del Coll Pregon i la riera Major per verificar que "les captacions no afecten el cabal superficial de les rieres i que es garanteix el manteniment del seu cabal ecològic".

En el moment d'analitzar els possibles escenaris, també s'ha tingut en compte que l'Ajuntament veu prioritari millorar el sistema d'abastament d'aigua. Finalment, s'ha considerat que la millor opció és l'ús complementari de la xarxa municipal, arranjada amb les millores plantejades, i una futura xarxa de captació local a la part baixa de la conca com demana l'empresa. "Sempre que es garanteixi el manteniment permanent d'un cabal ecològic als cursos superficials dels aiguaneixos, i que no es sobrepassi la concessió vigent de la xarxa municipal", es diu.

Més concreció amb els 27 pous nous de Liquats Vegetals

Pel que fa a la proposta de Liquats Vegetals de perforar 27 nous pous a la part baixa de la conca, la resolució assenyala que pot tenir "efectes adversos significatius" sobre el medi i per això cal que aporti més informació. Concretament, se'ls requereix un pla d'investigació d'aigües subterrànies, on es concreti el nombre de pous necessaris a executar "a les proximitats de les instal·lacions" de la fàbrica. S'assenyala que la xifra final la decidirà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) després d'avaluar la informació aportada per l'empresa.

També s'indica que la localització dels pous d'investigació han de situar-se preferentment fora de l'espai de la Xarxa Natura 2000 i "donant prioritat" a aquells pròxims a camins existents. I es recomana que no es facin en set punts (de B10 a B16) perquè estan dins la Xarxa Natura 2000 i afectarien hàbitats d'interès comunitari. El pla també ha de detallar les fases de desenvolupament i una proposta metodològica per fer el seguiment dels hàbitats fluvials afectats i verificar el bon estat de conservació.

Per últim, es demana una proposta alternativa a la construcció d'una nova canonada d'aigua des de l'embassament de Puigdot fins a la planta de Liquats Vegetals. S'indica que la infraestructura proposada faria 2.200 metres de longitud dins de l'espai de la Xarxa Natura 2000 i que tindria efectes significatius sobre el medi. I es recomana seguir totalment o parcialment les instal·lacions municipals ja existents.

L'empresa ho valora positivament

En un comunicat, Liquats Vegetals remarca que els estudis confirmen que hi ha suficients recursos per permetre l'activitat sense "posar en risc" el medi ambient. I subratllen el treball conjunt que s'ha fet amb l'Ajuntament i l'ACA per avançar en un pla de millores de la xarxa. Pel que fa a la resolució, defensen que les millores i el nou pou permetran "incrementar" la disponibilitat de l'aigua i "afavorir que la xarxa sigui menys depenent d'aigües superficials, que tenen un major impacte ambiental".

Al comunicat també afirmen que seguiran avançant, sota la supervisió de l'ACA, amb la proposta de pous a la zona de Molins per "complementar" la xarxa de Viladrau "tot garantint el respecte amb l'entorn". L'empresa va començar la tramitació dels permisos el 2016.

El projecte ha generat oposició entre entitats ecologistes com Grup de Defensa del Ter que alerten d'un "risc ecològic" a la Riera Major i els seus entorns.

L'Ajuntament diu que es va en la "bona direcció"

L'alcaldessa del municipi, Noemí Bastias, creu que la resolució és una "bona notícia" i que s'està avançant en "la bona direcció". Remarca que les millores en captació són "molt importants" perquè aquest punt de la xarxa està en "molt mal estat" alhora que el nou pou suposarà un canvi important. D'altra banda, admet que buscaran una alternativa de connexió entre l'embassament de Puigdot fins a la planta de Liquats Vegetals, tal com especifica la resolució.

En relació a l'oposició que han generat els 27 pous, l'alcaldessa està convençuda que s'està complint amb la legalitat i que és positiu que l'ens competent demani més informació al respecte perquè hi hagi "màximes garanties". I conclou que el més important és trobar l'equilibri entre les necessitats de l'empresa i la preservació de l'entorn.