​«Iran: teaching among the nomads» guanya el Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

"Cholitas", de Jaime Murciego i Pablo Iraburu, s'endú el premi BBVA i Flor de Neu de Plata

Fotograma del film «Iran: teaching among the nomads»
Fotograma del film «Iran: teaching among the nomads» | FCMT
Osona.com
01 de febrer del 2021
Actualitzat a les 10:13h
Iran: teaching among the nomads ha estat la gran vencedora del 38è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. La pel·lícula del francès Louis Meunier s'ha endut el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d'Or d'aquesta edició. Rodat a la serra de Zagros, el documental retrata la passió i el sacrifici de les famílies que encara traslladen a peu els seus ramats per trobar pastures verdes. El jurat ha subratllat l'homenatge que fa "a la transhumància i a la pedagogia" i com "posa en valor un estil de vida que desapareix basat en l'esforç i la superació". El segon guardó, el premi BBVA i Flor de Neu de Plata a la millor pel·lícula de muntanya, ha estat per Cholitas dels espanyols Jaime Murciego i Pablo Iraburu.

Pel que fa a la resta de guardonats, el realitzador eslovè Pavol Barabas marxa amb les mans plenes. Everest - The Hard Way ha guanyat el premi F.E.D.M.E. especial del jurat "per haver recollit l'èpica de la muntanya dels anys 80 i per l'esforç de revisar un passat dolorós i dur de vivències personals, amb molta cura i honestedat". Per la seva part Salto is the King s'ha endut el reconeixement a la millor pel·lícula d'esports de muntanya, el premi Grandvalira, amb un muntatge mostra el descens de les cascades més altes del món.

D'altra banda, la producció The Wall of Shadows, de la realitzadora polonesa Eliza Kubarska, ha guanyat dos guardons: el premi Quadpack Foundation al millor film de cultura de muntanya i el premi F.E.E.C. a la millor fotografia. El muntatge planteja un dilema a una parella de sherpes: acceptar o no l'oferta d'un grup d'alpinistes occidentals que volen escalar una muntanya sagrada i necessiten pagar la carrera dels seus fills.

Per la seva part el premi Boreal al millor guió ha estat per a Ocean to Sky, del director autralià Michael Dillon, que l'any 1992 va signar Everest - Sea to Summit, la pel·lícula més premiada de la història del cinema de muntanya.

Pel que fa al premi Cervesa del Montseny, que reconeix les millors produccions de la secció +Xtrem, ha estat per la francesa Made in voyage, de Wiley Kaupas i Joey Schusler. I Kinnaur Himalaya, de l'italià Emanuele Confortin, ha guanyat el premi Mountain Wilderness.

El lliurament dels guardons es va fer aquest divendres a la tarda i va comptar amb les intervencions de l'alcalde de Torelló, Marçal Ortuño; el director del Festival, Joan Salarich; el director de la Zona Osona de BBVA, Daniel Guardiola, i el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera.

Arxivat a