1 de 10
Manlleu

Comença la darrera fase de l'enderroc dels pisos de Can Garcia de Manlleu

Les obres afectaran els 128 immobles que resten en peu i els treballs duraran set mesos

Pisos de Can Garcia, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
per Osona.com, 1 de febrer de 2021 a les 08:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha iniciat les obres per enderrocar la segona i darrera fase dels habitatges del barri de Can Garcia de Manlleu. Es tracta de 128 pisos, 76 trasters i 7 locals que conformen les tres escales situades als números 23, 25 i 27 del carrer de Mossèn Aulet. L'actuació ha estat adjudicada a l'empresa Vilà Vila, SA, amb un pressupost de 740.000 euros i un termini d'execució de 7 mesos. Can Garcia era un conjunt de 256 habitatges que es va construir als anys seixanta i que presentava greus patologies constructives. Estava format per dos blocs de planta baixa més 11 plantes pis situats al barri de l'Erm.

Segons informa l'Incasòl a través d'un comunicat, els treballs previs a l'inici de l'enderroc del bloc tindran una durada aproximada de dos mesos i consistiran, principalment, en la retirada de les línies aèries de llum i telefonia, el tall d'escomeses, el buidatge i retirada de l'interior dels habitatges i zones comunes, senyalització vial i implantació de l'obra. Un cop finalitzats aquests treballs, s'efectuarà el muntatge de la bastida i la construcció de la protecció metàl·lica de les finques adjacents a Can Garcia.


Finalment, s'iniciarà l'enderroc, primer de forma manual planta a planta, des de la coberta fins al sostre de la tercera planta, i després la resta de plantes fins a la planta baixa, que s'executarà amb mitjans mecànics.

Durant l'execució de les obres hi haurà afectacions viàries en un dels carrers on se situa l'edifici a enderrocar. El carrer Pintor Guàrdia restarà tallat a la circulació en el seu tram entre els carrers de Mossèn Aulet i Garcia Estrada.


Habitatges amb greus patologies constructives

Can Garcia era un conjunt de 256 habitatges que es va construir als anys seixanta i que presentava greus patologies constructives. Estava format per dos blocs de planta baixa més 11 plantes pis situats al barri de l'Erm, a l'illa delimitada pels carrers Mossèn Aulet, Pintor Guàrdia, Batlle Garcia Estrada i Passatge dels Oms. El 2015, l'Incasòl va enderrocar el primer bloc de 128 habitatges, que conformaven les tres escales situades als números 26, 28 i 30 del carrer de Batlle Garcia Estrada.


L'Incasòl va adquirir, en diferents fases, la propietat de les finques que conformaven Can Garcia entre el 2010 i el 2018. Dels 128 habitatges que integren el bloc que ara s'enderroca, 68 estaven ocupats per propietaris i arrendataris i 7 més estaven ocupats de manera il·legal.

Durant aquests anys, i a partir de la col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, a través de l'Incasòl i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i l'Ajuntament de Manlleu es va posar en marxa un procés de reallotjament per a les famílies afectades. Dels 75 habitatges ocupats d'aquesta darrera fase, 51 han estat reallotjats en els tres edificis de nova construcció, promoguts per l'Incasòl, on ja havien estat traslladades també part de les famílies de la primera fase. Dels 24 habitatges ocupats restants, 10 han estat reallotjats en altres habitatges del municipi a través de la Mesa d'Emergències de la Generalitat i 14 ho han fet per iniciativa pròpia.

 

Participació