Citen a declarar veïns del Lluçanès acusats d'un delicte de lesions contra l'amo de la planta de Fumanya

Els denunciats diuen que és una "persecució política" i neguen haver participat en la protesta

La planta de compostatge de Fumanya amb una excavadora treballant a dins
La planta de compostatge de Fumanya amb una excavadora treballant a dins | ACN
Osona.com
29 de gener del 2021
Veïns del Lluçanès estan citats a declarar als jutjats de Vic com a investigats per un presumpte delicte de lesions contra el propietari de la planta de residus de Fumanya, a Sant Martí d'Albars. Denuncien que és una "caça de bruixes" i una "persecució política" contra el moviment que s'oposa a l'ampliació de la instal·lació. Afirmen que les persones citades no van participar en la protesta a casa seva, a Perafita, el 29 de novembre passat, amb el llançament de fems a la seva porta. Denuncien que l'home "va perdre els estreps" contra les persones que protestaven. La versió que va donar l'home, però, és que van agredir-lo quan va sortir a demanar que marxessin i que li van trencar el dit.

En un comunicat, els denunciats asseguren que no van participar en la protesta i acusen el propietari de la planta, Xavier Fumanya, d'haver iniciat un procés judicial "injust i repressiu" en comptes d'"escoltar i mediar" amb les persones que critiquen el seu model empresarial, "basat en el caler i no en el territori".

"Això encara fa més pudor que la planta", subratllen i es pregunten d'on ha tret els seus noms i per què els vol "injuriar" si no van participar en la protesta. "Fins on està disposat a estirar la corda amb mentides i amenaces?", es pregunten els denunciats.

Per últim, demanen que s'aturi la "criminalització" i la "caça de bruixes" contra els veïns que han sortit a "defensar el Lluçanès" davant el que consideren uns models industrials "destructors" del territori.

Per la seva banda, Fumanya ha declinat fer cap valoració a l'ACN perquè la investigació continua oberta. En el moment de la denúncia als Mossos, va aportar vídeos de la protesta i va denunciar la Truja Negra, com a plataforma organitzadora, i entre 15 i 20 participants. La trentena de participants que es van concentrar duien una màscara amb la seva cara.
Arxivat a