Més d'un centenar de treballadors de Girbau es mobilitzen contra l'ERO

Primera protesta d'ençà que la companyia de maquinària de bugaderia industrial va anunciar la intenció d'acomiadar 76 empleats

 Concentració davant la nau de Girbau, a la carretera de Manlleu de Vic
Concentració davant la nau de Girbau, a la carretera de Manlleu de Vic | Josep M. Montaner
29 de gener del 2021
Actualitzat a les 15:43h
Petards, xiulets i molt xivarri a la fàbrica Girbau de Vic, a la carretera de Manlleu. Aquest divendres al migdia, un centenar llarg de treballadors han protestat davant la companyia en contra de l'ERO, que afecta 76 treballadors. A la primera mobilització que han convocat els empleats s'hi han pogut veure també cartells de "Girbau en lluita" o "ERO no". En funció de com avancin les negociacions, hi haurà més manifestacions.

Així ho avisen des del comitè d'empresa. La seva presidenta Sonia Domínguez reitera que les causes que al·lega Girbau per presentar l'ERO són conjunturals, és a dir, circumstancials, i que estan "provocades per la pandèmia". "L'empresa intenta vestir les causes com a estructurals i són degudes al tancament del món hoteler i el turisme", reitera.

Ambdues parts són conscients que hi ha hagut una baixada en les comandes, ja que és un sector estretament vinculat al turisme. Però mentre els treballadors al·leguen que la situació "es revertirà quan el turisme torni a funcionar", l'empresa no ho veu tant clar. Des de Girbau preveuen que es pugui recuperar el sector del turisme fins al 2023 o 2024. 

Des de l'inici, la companyia dedicada a fabricar maquinària de bugaderia professional ha al·legat motius econòmics i organitzatius, i que s'ha pres la "decisió difícil" després d'una "meticulosa anàlisi per assegurar la supervivència i d'esgotar la resta d'opcions possibles".

No a les sortides "traumàtiques"

Les opcions que proposta el comitè són incentivar sortides voluntàries o prejubilacions, així com acollir-se a un altre ERTO. "Si s'ha d'aprimar la plantilla, que es proposin aquestes mesures, però no volem sortides traumàtiques", diu Domínguez, remarcant que cal buscar opcions que "beneficiïn ambdues parts".

Segons la portaveu de CCOO, a Girbau la mitjana d'edat dels treballadors és de 48 anys i n'hi ha que la mitjana d'antiguitat és de 15 anys -sobretot a la fàbrica de la carretera de Manlleu-. En aquest sentit ha destacat que "hi ha gent que hi ha treballat tota la vida, ha estat en el creixement d'aquesta companyia; per això volem la dignitat de la gent que es queda i la que haurà de marxar perquè l'empresa s'ha fet gran amb el treball de tots plegats". 
 

Concentració davant la nau de Girbau. Foto: Josep M Montaner


La mesura, doncs, afectarà moltes famílies d'Osona, una zona que, segons Domínguez, està molt castigada per la desindustrialització. "Osona està perdent tot el teixit industrial i les institucions no fan prou per atreure nous inversors i donar sortida a la massa laboral", ha conclòs.

Aquest és el primer ERO a Osona després de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19. Dels 495 treballadors, l'expedient n'afecta un total de 76, 73 dels quals són de les factories de Vic. Els altres tres són de les delegacions de Balears, Canàries i Sevilla. Els treballadors afectats pertanyen a diversos departaments de la companyia, majoritàriament de producció i administratius.

D'ençà de l'anunci de l'ERO, s'ha obert un període de negociació entre empresa i treballadors. Tenen fins al 15 de febrer per arribar a un acord. De moment, s'han reunit dues vegades sense arribar a un acord. Dilluns vinent, hi ha una altra trobada.

 
Arxivat a