El sector agroalimentari, eina de país i motor d'Osona

Representa una cinquena part de la riquesa econòmica generada a la comarca i ocupa al 17% de la població assalariada

Infografia del sector agroalimentari a Osona
Infografia del sector agroalimentari a Osona | Cambra d'Osona
Osona.com
29 de gener del 2021
Actualitzat a les 8:36h
La pandèmia ha posat de manifest la potència del sector agroalimentari en el seu conjunt, un sector que no s'ha aturat responent amb determinació com a activitat essencial. Quantitativament el sector agroalimentari representa una cinquena part de la riquesa econòmica generada a la comarca i ocupa directament a 11.679 persones, el 17% de la població ocupada.

Des de la Cambra d'Osona aplaudim als agroproductors més petits que han demostrat la seva capacitat d'innovar i transformar-se estructuralment i digitalment per adaptar-se al nou context. I felicitem també iniciatives com la plataforma d'Agroproductors d'Osona i el Lluçanès o Fet a Osona que deixen constància que units som més forts. I és que ara més que mai, hem de potenciar entre tots el comerç de proximitat.

Així mateix, la indústria agroalimentària també ha afrontat amb professionalitat el gran repte i ha deixat palès que té capacitat d'augmentar la producció i que és un dels sectors exportadors més dinàmics, aconseguint fer créixer en volum i valor les vendes a l'exterior durant l'atziac 2020. I és que aquest sector és el primer motor econòmic d'Osona, destacant-ne el pes que representa l'activitat ramadera i, en particular, el sector porcí.

De fet, el sector porcí no s'ha vist especialment afectat per les restriccions imposades al sector de la restauració. Malgrat la caiguda de preus respecte al 2019 provocada per la pandèmia, Catalunya ha tancat el 2020 amb dades històriques i amb el 75% de la seva producció destinada a l'exportació. El sector (empreses productores i comercialitzadores) exporta el 50% a un únic mercat, la Xina, risc que cal tenir present ara que el gegant asiàtic està en vies de construir la granja més gran del món amb 84.000 mares.

La indústria agroalimentària és un dels sectors exportadors més dinàmics, aconseguint fer créixer en volum i valor les vendes a l'exterior durant l'atziac 2020


No obstant això, en els darrers mesos ha sorgit una variable que cal tenir en consideració com és l'aparició de la Pesta Porcina Africana (PPA), una malaltia que afecta al porc domèstic i al senglar, però que no afecta en absolut a l'esser humà. De fet, l'impacte que la PPA ha provocat sobre el mercat xinès ha estat notable, la qual cosa ha fet augmentar considerablement les importacions de carn i de retruc ha afavorit encara més la internacionalització de les empreses osonenques.

Conscients del pes que representa el sector a la comarca, des de la Cambra d'Osona apel·lem a la responsabilitat de les empreses del sector i demanem intensificar els nivells de bioseguretat davant la PPA amb reduccions de les poblacions de porcs senglars, controls exhaustius dels transports de bestiar que entren per Catalunya, traçabilitats dels porcs que arriben al nostre territori, desinfecció de vehicles, entre d'altres. Tal com indicava Jaume Bernis, responsable del sector porcí del JARG (Joves Agricultors de Catalunya): "Cal pensar amb el cap i no amb la butxaca", ja que l'arribada de la PPA al nostre territori provocaria grans pèrdues econòmiques

Així doncs, no podem abaixar la guàrdia, s'ha de seguir treballant per ser competitius en producció, en benestar animal i en prevenció de malalties.

Necessites un espai ampli per organitzar un acte corporatiu
 

A la Cambra d'Osona som conscients de la situació actual i de la dificultat de mantenir activa la nostra economia tot aplicant les restriccions socials motivades per la Covid-19. És per això que com a suport al món empresarial i a les entitats de la comarca, oferim el lloguer dels nostres espais amb grans descomptes.

Quins esdeveniments s'hi poden celebrar?

Es tracten d'espais polivalents que permeten realitzar una àmplia diversitat d'actes, des de formacions, seminaris, workshops, rodes de premsa, reunions de junta, presentacions de producte a dinàmiques de grup, entre d'altres.

Què us oferim?
Uns espais singulars, diàfans, multifuncionals i dotats d'internet i equipament audiovisual. Organitza el teu acte a l'emblemàtic edifici del Sucre. Fes-nos arribar la teva proposta i ens adaptarem a les teves necessitats.


Més informació a:

 Correu electrònic:osona@cambrabcn.org
 Web: https://www.cambrabcn.org/on-som/punts-de-servei/vic

 
AMB EL SUPORT DE