​CCOO considera nul l'ERO a Girbau

El sindicat remarca que els arguments presentats per la companyia estan directament relacionats amb la crisi de la Covid

 Una pancarta penjada davant la nau de Girbau, a la carretera de Manlleu de Vic
Una pancarta penjada davant la nau de Girbau, a la carretera de Manlleu de Vic | Josep M. Montaner
Osona.com
27 de gener del 2021
Actualitzat a la 13:07h
Primera setmana de negociacions entre treballadors i direcció de Girbau, després d'anunciar l'ERO. Des de CCOO, que té la màxima representació al comitè, consideren que l'expedient que afecta 76 persones és nul i il·legal. "Tot i que l'empresa esgrimeix causes estructurals, la baixada de la demanda ve derivada de la Covid", diu a Osona.com Sònia Domínguez, secretària de la secció sindical a Girbau, remarcant que aquest motiu no és lícit per presentar un ERO d'extincions. 

En aquest sentit, destaca que ja es van fer servir "les mateixes causes" per poder-se a acollir al darrer ERTO, és a dir, causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ETOP).

La setmana passada, la companyia dedicada a fabricar maquinària de bugaderia professional va al·legar motius econòmics i organitzatius per la presentació de l'expedient, després d'un "significatiu descens de la facturació degut al descens de les comandes". És un sector estretament vinculat al turisme, que, segons Girbau, no es preveu que es pugui recuperar fins al 2023 o 2024.

D'ençà de l'anunci de l'ERO, es va obrir un període de negociació entre empresa i treballadors. Tenen fins al 15 de febrer per arribar a un acord, que de moment, no arriba.

CCOO insisteix a trobar alternatives

CCOO instar l'empresa a buscar alternatives a l'ERO proposat que permetin "superar la situació conjuntural de baixada de les comandes". Domínguez remarca que "hi ha altres mesures per sortir d'aquesta situació", com "incentivar les prejubilacions i les sortides voluntàries, o acollir-se a un altre ERTO". "Volem evitar la sortida traumàtica", afegeix. Per això, no descarten convocar mobilitzacions per frenar els 76 acomiadaments.

Per la seva banda, des de l'empresa, i des del primer moment, s'ha remarcat que s'ha pres la "decisió difícil" després d'una "meticulosa anàlisi per assegurar la supervivència i d'esgotar la resta d'opcions possibles".

El primer ERO després de l'esclat de la Covid

Aquest és el primer ERO a Osona després de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19. Dels 495 treballadors, l'expedient n'afecta un total de 76, 73 dels quals són de les factories de Vic. Els altres tres són de les delegacions de Balears, Canàries i Sevilla. Els treballadors afectats pertanyen a diversos departaments de la companyia, majoritàriament de producció i administratius.


 
Arxivat a