Salut

Un investigador de l'ICS de la Catalunya Central participa en un estudi sobre notícies falses de la Covid a Twitter

Entre les conclusions destaca que un terç dels usuaris de la xarxa social es creia el contingut dels missatges publicats

per Redacció , 30 de gener de 2021 a les 09:55 |
Josep Vidal és coordinador de Recerca i Innovació de l’ICS al territori | ICS
L’Àrea de Recerca i Innovació de l'Institut Català de la Salut a la Catalunya Central ha participat en un estudi que analitza la propagació, a través de les xarxes socials, d’una teoria conspiratòria que relaciona la tecnologia 5G amb la Covid-19. Josep Vidal, metge de família i coordinador de Recerca i Innovació de l'ens, ha format part de l’equip d’investigadors liderats pel doctor Wasim Ahmed. L'estudi ha analitzat més de 10.000 publicacions que es van fer a Twitter durant una setmana de la primavera de 2020, en què l’etiqueta #5GCoronaviurs va ser tendència. L'aportació de Vidal s'ha central en l'anàlisi dels missatges. Entre les conclusions, destaca que un terç dels usuaris de la xarxa social es creia els continguts difosos.

Vidal ha col·laborat en la redacció del context de l’estudi, l’anàlisi dels resultats obtinguts i la redacció de les conclusions. El treball es titula "Covid-19 and the 5G Conspiracy Theory: Social Network Analysis of Twitter Data" i s'ha publicat a la prestigiosa publicació especialitzada Journal of Medical Internet Research.


Anteriorment, Josep Vidal ja havia participat en altres estudis sobre notícies falses a Internet en l’àmbit de la salut, entre els quals destaquen un projecte sobre la utilització de les cigarretes electròniques i els problemes de salut associats, i un estudi que analitzava els missatges difosos a Twitter relacionats amb la utilització de mascaretes.

En paral·lel, també ha participat en un projecte que va començar a l’inici de la pandèmia amb l’anàlisi d’un perfil fals a Twitter a través del qual es defensava que els hospitals estaven buits i que la Covid-19 no era greu. A partir d'un perfil es van començar a escampar els missatges falsos, que també s’han analitzat en l'estudi.


Altres notícies que et poden interessar
 


 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació