​Girbau presenta un ERO per acomiadar 76 treballadors

L'empresa al·lega causes econòmiques i organitzatives mentre que CCOO rebutja la proposta i demana alternatives

Una pancarta penjada davant la nau de Girbau, a la carretera de Manlleu de Vic
Una pancarta penjada davant la nau de Girbau, a la carretera de Manlleu de Vic | Josep M. Montaner
Osona.com
21 de gener del 2021
Actualitzat el 22 de gener a les 11:33h
L'empresa Girbau Group, dedicada a la maquinària de bugaderia professional, ha presentat un ERO (Expedient de Regulació d'Ocupació) per acomiadar 76 treballadors. La companyia amb seu a Vic al·lega motius econòmics i organitzatius. En un comunicat l'empresa remarca que ha tingut "un significatiu descens de la facturació degut al descens de les comandes", ja que és un sector estretament vinculat al turisme. En aquest sentit, reiteren que la companyia està molt vinculada al turisme, sector que no es preveu que es pugui recuperar fins al 2023 o 2024.

Per a l'empresa, iniciar aquest procés ha estat "una decisió difícil" però s'ha pres després d'una "meticulosa anàlisi per assegurar la supervivència i d'esgotar la resta d'opcions possibles". Girbau va presentar l'expedient aquest dimecres i a partir d'ara s'obrirà el període de negociació amb els treballadors, que de moment, no ho veuen amb bons ulls.

CCOO demana alternatives i prepara mobilitzacions

Des de Comissions Obreres (CCOO) rebutgen l'expedient presentat per la direcció. En una nota, apunten que la decisió "no està justificada i només obeeix a mesures preventives a retallar les condicions de la plantilla i a la intenció de purgar els treballadors que no han acceptat el xantatge de la direcció en el procés de negociació del conveni col·lectiu". Des de Girbau defensen que no té res a veure amb el conveni col·lectiu i reiteren que la decisió s'ha pres per motius econòmics i organitzatius.

D'altra banda, CCOO apunta que "hi ha instruments suficients per pal·liar aquesta situació conjuntural de baixada de les comandes, tal com s'ha fet en els darrers mesos amb l'aplicació de dos ERTO de forma negociada". Consideren la mesura "traumàtica", ja que destrueix ocupació.

També anuncien mobilitzacions contra l'expedient "en defensa dels llocs de treball i per deixar clar que es tracta d'una mesura injustificada per part d'una empresa que ha tingut quantiosos beneficis durant els últims anys i que té una afectació directa sobre el teixit social de la comarca".

Fundada el 1960, Girbau té la seu central a Vic i opera a més de 100 països. Compta amb quinze filials per Europa, Amèrica del Nord i Amèrica Llatina així com Oceania i Àsia i centres de producció a Vic, França i Xangai. Compta amb una plantilla de mil treballadors i el 2018 va facturar 170 milions d'euros (MEUR).

L'any passat va comprar el 100% del capital de la "joint-venture" que tenia des del 2017 amb una empresa xinesa per reforçar el mercat asiàtic. Es tracta de Shenguang Laundry Technology. Des de llavors, que la filial GSLT va passar a estar controlada directament per la firma vigatana amb l'objectiu d'impulsar el futur de la companya i reforçar la seva posició al mercat xinès.

 
Arxivat a