El comitè d'empresa de Prysmian a Manlleu denuncia l'incompliment d'alguns punts de l'acord de tancament

Diuen que la direcció vol treure de l'ERO treballadors de forma "unilateral" i sense informar la comissió de seguiment

La nau de General Cable a Manlleu
La nau de General Cable a Manlleu | Adrià Costa
Osona.com
21 de gener del 2021
El comitè d'empresa de la planta de Prysmian Group a Manlleu, l'antiga General Cable, denuncia l'"incompliment" d'alguns punts acordats en l'ERO de finals del 2019. Després que la direcció anunciés per sorpresa l'avançament del tancament a finals del 2020, al·legant baixa producció i la caiguda de la demanda de cable, l'empresa va assegurar que el tancament i desmuntatge de maquinària es faria complint amb allò acordat. Ara, però, els representants dels treballadors denuncien que l'empresa actua forma "unilateral" i amb "pressions" a alguns treballadors. Afirmen que hi ha una vintena de treballadors d'àmbits com I+D i el laboratori, amb qui estarien negociant una continuïtat a la planta, deixant-los fora de l'ERO col·lectiu.

Des del comitè d'empresa creuen que aquesta "desafectació" selectiva de personal "no es pot fer" de forma "unilateral" perquè legalment tota la plantilla està subjecte a l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) del 2019. El president del comitè d'empresa, Jaume Mata, explica a l'ACN que és important que es faci "en plenes garanties" i dins de la comissió de seguiment.

En aquest sentit, lamenten que la direcció hagi anat "cas per cas" i denuncien que hi ha hagut "pressions" a treballadors. Segons Mata, l'empresa ha comunicat a una vintena de treballadors la voluntat de deixar-los fora de l'ERO i ha renegociat condicions que desconeixen de forma oficial. No els consta que hi hagi res signat i creuen que l'empresa està actuant en funció del que més li interessa en cada moment.

Es tractaria de treballadors d'I+D, laboratori tècnic i de l'equip d'instal·lació de cable submarí, uns departaments que la direcció ja va dir que mantindrien uns mesos més per acabar de completar el tancament. "Van dir uns mesos", recorda Mata, que afirma que no entenen per què la desafectació d'aquestes persones no es fa dins de la comissió de seguiment.

La liquidació de la comissió de seguiment

Com a exemple de "mala fe", diuen, la direcció ja preveia acomiadar vuit dels nou membres del comitè d'empresa el novembre de l'any passat. Segons Mata, només es preveia mantenir-ne un perquè treballa en una de les seccions que encara està en funcionament. Això els va portar a renegociar amb l'empresa i a recordar-los que una de les condicions de l'ERO era que hi havia d'haver un mínim de membres del comitè d'empresa fins a finals del 2021.

Per evitar una batalla legal i no deixar els treballadors "indefensos", asseguren que s'han vist obligats a acceptar a "contracor" plegar el 31 de març com a última opció. A efectes pràctics, voldrà dir que la comissió de seguiment quedarà desmantellada (actualment té 5 membres) a partir de llavors. Fins i tot van demanar deixar una representació més petita per mantenir-la operativa, però no es va acceptar.

Per tot plegat, demanen que la direcció els informi dels passos que està prenent i que compleixi amb allò que es va acordar a l'ERO. Diuen que, veient el que està passant, "no descarten cap escenari" possible. De fet, la direcció els ha comunicat que la planta seguirà oberta més enllà de desembre del 2021 amb uns departaments concrets i una vintena de treballadors.

Continuen defensant el "potencial" i la viabilitat que tenia la planta abans de l'ERO i l'alta especialització d'un sector estratègic per a les infraestructures com és la producció del cable. La fàbrica de Manlleu havia arribat a tenir 600 treballadors.

Sense compromís amb el procés de reindustrialització

Des que es va anunciar l'avançament de tancament, s'han disparat els rumors de possibles compres dels terrenys i negociacions amb empreses interessades. Prysmian Group es va comprometre a treballar en un procés de reindustrialització per trobar nous inversors interessats en els terrenys i buscar fórmules per recol·locar els treballadors. En el mateix ERO, es va acordar la creació d'una mesa, amb representació de sindicats i administracions, per buscar la continuïtat industrial de la planta. Segons el comitè d'empresa, la direcció "no ha fet ni està fent" els esforços necessaris per aconseguir-ho i els acusa de voler "maximitzar" els beneficis. També creuen que les administracions "no han estat a l'alçada" de les circumstàncies.

Concretament, asseguren que recentment hi havia una empresa que no era del sector interessada en comprar tant la planta de Manlleu com la de Montcada i Reixac a la vegada, una operació que hauria permès recuperar activitat econòmica a la ciutat. Des del comitè afirmen que Prysmian "no va acceptar l'oferta" i la compravenda no va prosperar.

Els representants dels treballadors estan decidits a lluitar fins al final i recorden que, "ja no és només pels treballadors que queden a la planta, sinó per aquells que ja han estat acomiadats".

Quan es va presentar l'ERO, a la planta de Manlleu hi havia 337 treballadors i dues terceres parts ja van ser acomiadades el 31 de gener d'aquell any. Amb l'avançament del tancament, es van acomiadar una setantena de treballadors més. Actualment hi ha menys d'un centenar de treballadors.

L'empresa ha declinat fer declaracions al respecte.

Arxivat a