El Lluçanès reclama que s'aixequi el confinament municipal pel greuge econòmic

El consorci i els ajuntaments també denuncien una limitació de serveis essencials i volen mesures per combatre la Covid-19 que s'adaptin a la realitat de cada territori

Gebrada des de Sant Boi de Lluçanès
Gebrada des de Sant Boi de Lluçanès | Josep Martínez Castro
Osona.com
20 de gener del 2021
El Consorci del Lluçanès reclama al Govern que aixequi amb urgència el confinament municipal i que revisi les restriccions per combatre la pandèmia tenint en compte la realitat del territori. En un manifest que han donat a conèixer, subratllen que el tancament perimetral és un "greuge econòmic" per als emprenedors i empreses que van apostar al seu dia per instal·lar-se a la zona perquè no poder mantenir l'activitat per no tenir prou clients potencials. I remarquen que els veïns també han vist limitat l'accés a serveis essencials perquè no poden desplaçar a municipis més grans. Volen que les noves mesures s'ajustin a la realitat de cada territori i polítiques de desenvolupament econòmic per revertir el despoblament.

Des del Consorci del Lluçanès subratllen que "la realitat de les zones rurals és molt diferent de l'àrea metropolitana" tant per la proximitat i accés als serveis com per la demanda. És per això que reclamen al Govern que es revisin amb urgència les restriccions i que s'aixequi el confinament municipal a la zona.

7.700 habitants en 13 municipis

Recorden que el Lluçanès és un territori rural amb 13 municipis i una densitat de població de 21 habitants per km2. Actualment hi viuen al voltant de 7.700 persones. La tendència a la despoblació és constant i en els últims 10 anys ha perdut un 6% de la població. Davant aquesta realitat, reclamen polítiques de desenvolupament econòmic transversals en àmbits com la connectivitat, habitatge, ensenyament, formació, cultura, joventut, emprenedoria, desenvolupament i ocupació.

D'altra banda, assenyalen que la pandèmia i el confinament ha estat una oportunitat per atraure nous habitants i revitalitzar la zona però les noves restriccions estan impedint que emprenedors i empreses puguin desenvolupar la seva activitat.

Si bé comprenen que la regulació jurídica ha de ser "universal i democràtica", defensen que les restriccions es poden adaptar també a les necessitats territorials "sense posar en risc cap element bàsic com és la salut de les persones i sense generar cap discriminació".

El manifest, que s'ha consensuat amb ajuntaments i entitats que formen part del consell general, es lliurarà a la Generalitat.

Arxivat a