El futur de la planta de General Cable de Manlleu no s'acaba de desencallar

Benito Urban, que en les últimes hores ha sonat com a possible comprador dels terrenys, descarta el seu interès

La planta de General Cable a Manlleu, aquesta setmana
La planta de General Cable a Manlleu, aquesta setmana | Adrià Costa
14 de gener del 2021
Actualitzat el 18 de gener a les 9:01h
La planta de General Cable a Manlleu, propietat de Prysmian Group, encara no té comprador. El passat octubre de 2019 la multinacional italiana va presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per tancar les fàbriques de Manlleu i Montcada i Reixac. Per la capital del Ter, es va fixar el tancament el 2021, però a finals de 2020 Prysmian va anunciar la clausura d'ambdues plantes al·legant una disminució de la demanda, agreujada per la Covid. Mentre a Montcada ja s'ha tancat un acord amb el gegant del comerç electrònic Amazon, que hi instal·larà un centre logístic, a Manlleu encara es negocia.

El febrer de l'any passat semblava que hi havia dues empreses interessades per adquirir la planta de Manlleu, però les negociacions no van arribar a bon port. Durant les darreres setmanes ha sonat un altre nom a la cursa: la multinacional de mobiliari urbà i il·luminació Benito Urban, amb les oficines a Vic i amb intenció de tornar a les naus de Sant Bartomeu del Grau, però amb arrels històriques a Manlleu.

Tot apunta que l'operació tampoc es farà efectiva. Un portaveu de l'empresa ha negat a hores d'ara qualsevol negociació. "Només vam visitar la planta el novembre passat i no ens va interessar", ha dit en declaracions a Osona.com.

L'opacitat de les presumptes negociacions, si hi ha altres empreses en aquests moments, és total. L'Ajuntament no vol interferir en una possible compra i Prysmian Group, contactada per aquest diari en diverses ocasions, no dona cap informació al respecte.

"Prysmian no té pressa"

L'alcalde de Manlleu Àlex Garrido, ha insistit que des de l'Ajuntament "només es vol facilitar la venda". Per això, abans d'acabar l'any, el ple va aprovar rebaixar a la meitat la plusvàlua per facilitar la venda dels terrenys, que tenen uns 115.000 metres quadrats.

"S'han de posar d'acord entre ells", ha dit l'edil a Osona.com, que ha reiterat que no vol ficar-se a les negociacions. En tot cas, sí que reconeix i lamenta que Prysmian no tingui "pressa" i que vulguin "maximitzar el benefici de la venda".

La multinacional italiana Prysmian Group va adquirir General Cable l'any 2018. Llavors, va començar la reestructuració a les plantes de Manlleu i Montcada i Reixach i, a finals de 2019, es va anunciar el seu tancament amb l'acord dels treballadors.

A la capital del Ter, aquest tancament va afectar més de 300 treballadors, als que s'hi han d'afegir més de 2.000 llocs de treball indirectes, entre autònoms i contractats per empreses de servei. D'aquests, només una quinzena es van acollir al pla de reindustrialització.