Medi ambient

Fiscalia demana investigar la planta de Fervosa de Manlleu per vessaments contaminants a un camp de cultiu

Acusa el director de l'empresa d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i de "passivitat"

La planta de compostatge Fervosa de Manlleu | Adrià Costa
per Osona.com, 13 de gener de 2021 a les 16:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Ministeri Fiscal acusa la planta de compostatge Fervosa de Manlleu d'un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient per vessaments contaminants que afecten un camp de cultiu que hi ha a prop. Demana al Jutjat d'Instruccions en funcions de guàrdia de Vic que obri un procediment contra el director de la planta per incomplir la normativa i l'acusa de "passivitat" i d'haver implementat mesures "ineficaces" arran dels nombrosos expedients que acumula des del 2015. Com a mesura cautelar, demana tancar el vessament d'aigües residuals i lixiviats sense tractar fins que no s'acreditin mesures correctores. Fiscalia va tenir coneixement dels fets arran d'una denúncia del propietari dels cultius.

El 17 de maig del 2019, el particular va presentar una denúncia per un presumpte delicte contra el medi ambient. Concretament, per una suposada filtració de lixiviats procedents de l'activitat de l'empresa que, segons denunciava, es repetia des de feia anys afectant els terrenys adjacents de Mas el Poquí a Manlleu on hi havia camps de cereals. Els terrenys són propietat de la seva mare.


Arran de la denúncia, es van incoar les diligències per investigar els fets a la secció de Medi Ambient i Urbanisme de Fiscalia Provincial de Barcelona, que han comportat finalment la querella. Segons la documentació recollida pel ministeri, l'empresa denunciada va començar l'activitat el 1995 en un paratge de Manlleu i es dedica a la revalorització de residus orgànics a partir del compostatge. L'empresa consta dels permisos de la Junta de Residus des d'aquell any així com l'aprovació d'un pla de millora atorgat dos anys més tard. El 1998 l'Ajuntament de Manlleu li va atorgar la llicència d'obertura i activitat.

D'altra banda, des de finals del 2012 compta amb llicència ambiental municipal com a planta de compostatge i receptora i gestora de residus. Disposa d'una bassa de recollida d'aigües pluvials i lixiviats de 6.000 m3 sense estar autoritzada per fer vessaments al domini públic hidràulic. Tres anys més tard el Departament de Territori i Sostenibilitat li va donar l'autorització per dur a terme aquesta activitat.


El 2017 la conselleria va aprovar iniciar un procés de revisió de la llicència on s'establien un seguit de millores tècniques a incorporar en el tractament de residus. El 21 de novembre del 2019, la tècnica municipal de Medi Ambient va informar de "molèsties importants per males olors" a la població per l'activitat de l'empresa i va demanar que la revisió de la llicència "no servís de cobertura" per ampliar l'activitat de l'empresa amb nous residus i una major capacitat de tractament perquè podria comportar un "augment de la problemàtica" detectada.

Basses d'un "líquid marró" on no hi creixien els cultius


El denunciat és el director de la planta de Manlleu i responsable del seu funcionament i gestió, un càrrec que assumeix des del 2018. Durant la investigació, els Mossos d'Esquadra van fer cinc inspeccions a les instal·lacions al llarg del 2019 i 2020 i van detectar un "líquid marró" que discorria pel marge del camp de cultiu del denunciant, formant-se fins i tot basses d'uns 80 metres i fins acabar absorbit al terreny. Així mateix, van detectar que les zones on no hi havia cultiu coincidien amb el pas dels fluids de lixiviats.

Durant una inspecció, a més, els agents van fer-ho acompanyats de dos tècnics que també van comprovar els fets descrits anteriorment. D'altra banda, també van prendre mostres de la bassa de la planta i del camp de cultiu, amb la presència del propietari de la planta. Les anàlisis van confirmar que les aigües pluvials brutes de la bassa tenien una "toxicitat elevada", amb importants concentracions d'amoni i una "concentració elevada" de microorganismes que són indicadors de contaminació fecal per ser origen o estar en contacte amb residus orgànics en descomposició procedents de la planta.

També es va confirmar que el líquid analitzat al camp provenia de la infiltració i barreja de les aigües residuals de l'empresa. Una infiltració que la Fiscalia ordena que es corregeixi el més aviat possible perquè podria contaminar les aigües subterrànies i superficials de la zona.

Valors que superen 30 cops els límits permesos

En aquest sentit, l'informe forense alerta que les mostres analitzades superen amb escreix els límits d'emissió permesos. Així, els valors de DBO i DQO propis de processos de matèria orgànica en descomposició superen 30 vegades els límits recomanats. El mateix passa amb els nivells de coliformes i estreptococs així com la concentració d'amoni. Aquest últim és 160 cops superior a límit fixat.

Per contra, una analítica de l'ACA confirma que l'aqüífer on es troba la planta té una qualitat d'aigua "acceptable" pel que fa als nivells d'amoni (concretament se situa a 0,04 mg/L). Uns nivells que si s'apoximen a 1mg/L redueix la biodiversitat i fins i tot amb menys concentració pot afectar poblacions de peixos de la zona.

Sis expedients des del 2015

Des del 2015, L'Ajuntament de Manlleu va obrir-li dos expedients per males olors i bassals amb aigua contaminada a prop de la planta. Finalment, però, es van arxivar al confirmar-se mesures correctes i fins i tot l'Agència de Residus de Catalunya va corroborar que l'activitat de la planta s'ajustava a la llicència.

En la documentació també consta la des del 2016 que l'ACA tenia constància de "constants" corrents d'aigües residuals procedents de l'empresa fins al camp de cultius que hi ha a prop malgrat les mesures correctores fetes a la planta. Arran de les inspeccions, l'organisme públic va incoar dos expedients el 2016 i 2018 que finalment es van arxivar al considerar que l'empresa ho havia corregit amb millores.

Basant-se en les últimes analítiques fetes en la investigació, el Ministeri Fiscal considera completament acreditat que des del 2015 l'activitat de la planta ocasiona "vessaments de substàncies contaminants" que van a parar al terreny del denunciant i que afecten el cultiu. Alerta que són "un greu risc" per als ecosistemes naturals i el medi ambient i que les mesures correctores que ha fet l'empresa "no han sigut eficaces" per solucionar el problema.

També considera que el director de la planta era plenament coneixedor de la situació durant tots aquests anys pels nombrosos expedients, requeriments i inspeccions que s'hi han fet. I l'acusa d'haver-se "limitat a aplicar, obligat per aquests requeriments" unes mesures parcials que s'han demostrat "ineficaces" i d'haver tolerat "conscientment amb la seva passivitat" una "greu alteració del medi" i posant en risc l'ecosistema de la zona.

Per tot plegat, Fiscalia creu que els fets descrits són constitutius d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient recollit al codi penal. I ordena que, com a diligències prèvies per a la comprovació dels fets, s'interrogui al denunciat i sol·licita l'empresa que presenti el model d'organització i gestió de la planta. I ordena com a mesura cautelar que es tanqui el vessament d'aigües residuals i de lixiviats sense tractar procedents de la planta fins que l'empresa no acrediti mesures correctores per evitar-ho i ho confirmin els Mossos d'Esquadra.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació