El CHV lidera una investigació sobre l'impacte de la pandèmia en els infants d'Osona

El treball vol conèixer els patrons de simptomatologia associats, la incidència o les possibles complicacions

Un infant ingressat a l'Hospital de Vic.
Un infant ingressat a l'Hospital de Vic. | CHV
Osona.com
13 de gener del 2021
Un grup d'investigadors d'Osona està realitzant un estudi sobre els efectes de la Covid-19 entre els infants. L'objectiu és conèixer els patrons de simptomatologia associats, la incidència de casos, la immunitat i les possibles complicacions. L'estudi, que acaba de ser guardonat amb la XXI Beca d'Investigació d'Osona, està pilotat per doctora Montserrat Ruiz, pediatra del Consorci Hospitalari de Vic (CHV).

A l'espera de les conclusions definitives, ja ha posat de manifest que en infants el coronavirus acostuma a manifestar-se de forma lleu i que el paper transmissor del nen és poc significatiu, sobretot en l'àmbit escolar. Tanmateix, s'han donat alguns casos de complicacions que, tot i ser en un percentatge molt baix, poden esdevenir greus.

Sota el nom d'"Infecció pel virus SARS-CoV-2 en població pediàtrica d'Osona. Característiques clíniques, epidemiològiques i seroprevalença", es volen estudiar 430 casos d'infants menors de 15 anys a qui se'ls ha fet una prova PCR, per veure les diferències de simptomatologia entre els positius i els negatius i quins patrons estacionals segueix el virus. En faran un seguiment als 6 i als 12 mesos d'haver fet la prova per conèixer com s'ha resolt l'episodi i si hi ha hagut complicacions.

Resultats preliminars

La inclusió de pacients a l'estudi va començar el març de 2020 i s'allargarà fins al 28 de febrer de 2021. Tanmateix, com que el seguiment de cada cas durarà 12 mesos, pels resultats definitius caldrà esperar al 2022.

A l'espera de les conclusions, de moment els pediatres han constatat que en infants el coronavirus acostuma a manifestar-se de forma lleu i que el paper transmissor del nen és poc significatiu, sobretot en l'àmbit escolar. Tanmateix, s'han donat alguns casos de complicacions que, tot i ser en un percentatge molt baix, poden esdevenir greus com la Síndrome Inflamatòria Multisistèmica Pediàtrica associada a la Covid-19, que pot provocar inflamació greu d'òrgans i teixits com el cor, els pulmons, els vasos sanguinis, el sistema gastrointestinal, entre d'altres.

L'estudi compta amb la participació de professionals de Pediatria, Epidemiologia i Microbiologia (Laboratori) del Consorci Hospitalari de Vic, dels centres d'Atenció Primària d'Osona (ICS i EBA: Tona, Seva, Santa Eugènia de Berga, Taradell, Manlleu, Vic Nord, Vic Sud, Sant Hipòlit de Voltregà, Lluçanès, Torelló), de la Clínica Bayés, així com altres investigadors, col·laboradors i residents.