​Vic situa la unilateralitat com a camí preferent per assolir la independència

L'oposició torna a fer pinya en contra l'aparcament soterrat al parc Maria Àngels Anglada en el primer ple de l'any

El primer ple del 2021, també telemàtic
El primer ple del 2021, també telemàtic | YouTube
12 de gener del 2021
Actualitzat a les 11:14h
El ple de Vic va celebrar aquest dilluns el primer ple del 2021. Un plenari marcat pels comicis que, si la Covid-19 no ho impedeix, se celebraran el proper 14 de febrer. El moviment ciutadà Via Unilateral va presentar una moció per iniciativa ciutadania i que va comptar amb el vistiplau dels tres partits independentistes del consistori (JxCat, ERC i Capgirem Vic), però amb esmenes. Només va votar-hi en contra la regidora del PSC.  Aquest text ja s'ha presentat en altres ajuntaments catalans.

Durant la presentació, el portaveu del moviment Xavier Gustems va posar l'1 d'octubre com un punt d'inflexió pel que va suposar a la ciutadania i també a partits polítics i institucions. En aquest sentit, la moció -es pot consultar el text complet en aquest enllaç- reivindicava la legitimitat i vigència del mandat popular de l'1-O i que l'Ajuntament de Vic es comprometés explícitament amb la via unilateral com a únic camí possible per assolir la independència. El document també exigia als partits, el ferm compromís postelectoral de no pactar amb cap altra força política que "no estigui a favor del compliment del mandat popular sorgit de les urnes l'1 d'octubre".

A l'hora de votar, però, JxCat i ERC no ho van veure del tot clar. D'una banda, la portaveu d'ERC, Maria Balasch va apuntar que estaven "plenament d'acord" amb la moció, però el punt que parlava de la unilateralitat hi hagués afegit "una vegada esgotat el diàleg i una majoria aclaparadora". "No ens podem casar amb un document que només parla de la unilateralitat", afegia la republicana.

Des de JxCat, Susagna Roura també es va expressar en aquesta línia i per això va demanar una modificació en el mateix punt: "Manifestar el compromís explícit a la unilateralitat com a camí preferent però no excloent". "Si en un moment donat i de manera remota, l'Estat s'avingués a negociar la independència, no voldríem dir que no", deia Roura. El text va prosperar amb aquesta esmena.

A Capgirem Vic la moció els va semblar bé des del principi. La regidora Susanna Vives va remarcar que la moció "no diu res de nou que no haguem dit". En aquest sentit va destacar que cal unitat, però "amb lluites, no de sigles". Tot i això, va dir demanar no fer-se "il·lusions": "Per molta voluntat ens trobem davant dels murs partidistes i el partit que presenta la moció té un pacte amb el PSC a la Diputació que tira per terra el punt 4 de la mateixa moció".

Com era d'esperar, el PSC va votar-hi en contra. La regidora Carme Tena va afirmar que era "una moció nul·la de ple dret" i es va preguntar si calia "seguir per aquest camí". "L'1 d'octubre va marcar un després perquè es va portar Catalunya cap a l'abisme", va dir, mentre va remarcar que "el poble és divers i no només independentista". "Les actituds de confrontació són decadents i estan lligades al passat", va concloure.

El govern continua sol l'aparcament soterrat al parc Maria Àngels Anglada

Durant el ple, només van prosperar tres dels set dictàmens per unanimitat. El més polèmic segueix sent el de la construcció de l'aparcament soterrat al parc Maria Àngels Anglada al costat del Seminari Vell, que adquirirà Can Bayés. De fet, l'equip de govern es va quedar sol en la votació per aprovar l'inici d'expedient per a la construcció del projecte fins a la gestió.

Tots els partits de l'oposició van votar-hi en contra. Des d'ERC, Roger Mas esgrimia que l'aparcament "no resol les necessitats del barri vell" i alhora "generarà trànsit al centre històric". Alhora exposava que la concessió privada no representava el seu "model de ciutat".

En aquest mateix sentit pronunciava Carla Dinarès, de Capgirem, que destacava que el projecte anava "en contra del POUM" perquè generava més mobilitat, i que la necessitat que justificava el projecte era "un document prehistòric" de 2010. "Per primera vegada s'evidencia sobre paper la mateixa operació especulativa de la compra del Seminari Vell i la construcció del pàrquing", deia la regidora, remarcant que "els criteris d'adjudicació premien les places per l'activitat que s'estableixi al Seminari Vell". "Aquest expedient, tard o d'hora, haurà de quedar suspès", concloïa.

Carme Tena, del PSC, també es va posicionar en aquest sentit i es preguntava de què servien les diverses propostes de la taula de mobilitat.
Arxivat a