La vacunació contra la Covid-19 a Osona arrenca a la residència El Nadal

Un equip de vint infermeres i 400 dosis del vaccí, el dispositiu del primer dia de vacunació a la comarca

La primera persona vacunada ha estat  Mercè Pardo, auxiliar de clínica
La primera persona vacunada ha estat Mercè Pardo, auxiliar de clínica | Josep M. Montaner
Redacció
05 de gener del 2021
Actualitzat a les 16:31h
Vint infermeres i unes 400 dosis del vaccí contra la Covid-19 és el dispositiu del primer dia de vacunació a Osona. Ha començat a les vuit del matí des del centre on estan emmagatzemades. L'equip assistencial, format també per tres administratius, ha recollit el material i ha posat les vacunes en les maletes de seguretat per mantenir-les entre 4 i 6 graus.

El primer destí ha estat la residència El Nadal de Vic, on s'han vacunat 162 persones, entre usuaris i treballadors. La primera en rebre la dosi ha estat Mercè Pardo, auxiliar de clínica, que s'ha mostrat convençuda de fer-ho per poder "seguir endavant". Salut preveu arribar a residències de totes les comarques de la Catalunya Central al llarg d'aquesta setmana

Matí gèlid

Matí gèlid el que s'ha viscut aquest dimarts a fora la residència El Nadal de Vic, el primer centre d'Osona en rebre la vacuna contra la Covid-19. Els -4 graus a l'exterior han impedit que el primer vacunat fos un resident i s'ha escollit una auxiliar de clínica del centre. Mercè Pardo, que porta més de sis anys a la residència, ha admès viure-ho amb "gratificació" i una certa "por" però completament convençuda que és el pas necessari per "seguir endavant" amb la pandèmia. "Si no ens vacunem, no acabarem mai i tots volem reunir-nos amb els nostres; hem perdut gent pel camí, que serà llarg, però si no seguirem estancats", afirmava.

Al cap d'uns minuts rebia també la primera dosi i des de dins la residència Pere Vila, un usuari de 81 anys que s'ha mostrat molt agraït en rebre la vacuna. Els ha posat un 10 de nota, ha dit amb satisfacció.

Com ell, bona part dels 130 residents rebran aquesta dosi després d'haver-hi accedit de forma voluntària. "Hi ha una molt bona resposta dels residents, que s'ho esperen amb moltes ganes", ha afirmat la gerent en funcions de la Regió Sanitària de Comarques Centrals, Teresa Sabater.

Estimen que un 90% de mitjana dels usuaris de residències de gent gran de la regió sanitària han accedit a posar-se-la. Una xifra, que en el cas dels treballadors és de l'entorn del 60% i 80% si bé confien ampliar el percentatge un cop es vegi que els efectes de la vacuna són lleus. En el cas concret de la residència El Nadal, un 60% dels treballadors se l'ha posada.

Dues setmanes de vacunació a residències d'Osona

"És l'única eina que tenim per lluitar contra la malaltia i les residències ens feien patir molt", admetia Sabater que ha recordat que el virus "fa estralls" a la salut de les persones més vulnerables. A la regió sanitària hi ha uns 4.500 residents, dels quals entre 800 i 1000 a Osona.

Una treballadora mostra una dosi de la vacuna Foto: Josep M. Montaner


En aquesta comarca confien finalitzar aquesta primera fase de vacunacions a residents a finals de la setmana vinent. Faran els centres on no hi hagi incidència del virus, les considerades blanques i verdes, i deixaran per quan es pugui aquelles que tenen brots o incidències greus. La de Centelles és el centre d'Osona que està en situació greu (en color vermell).

En paral·lel, Salut ha programat vacunar centres de tota la regió sanitària aquesta mateixa setmana. I arribar també a treballadors sanitaris que estan a primera línia (centres de primària i hospitals). Per poder preveure les dosis i tota la logística, s'ha començat a fer un cens dels que volen posar-se-la.

El dispositiu

Sis infermeres de diferents CAP d'Osona s'han desplaçat fins al centre on s'emmagatzemen les vacunes contra la Covid-19 a les vuit del matí. Allà han preparat tot el material necessari i després han baixat al soterrani de l'edifici per recollir els vaccins i mantenir-les entre 4 i 6 graus de temperatura a les maletes de seguretat. Són el torn del matí i aquesta tarda aniran a la feina per seguir atenent els malalts.

"Esperem que sigui la salvació", deia una de les infermeres mentre esperava per desplaçar-se fins a la residència de Vic. Ha admès que estan cansades perquè ja han passat nou mesos des que va començar la pandèmia però que segueixen al peu del canó. Elles també van participar en els cribratges massius de l'estiu i ara també han volgut participar voluntàriament en la vacunació.

975 dosis per cinc dies

En el cas d'Osona, arriben 975 dosis al centre d'emmagatzematge cada vegada que reben un enviament. La infermera coordinadora a Osona, Raquel Comellas, explica que, de cada vial, en surten cinc dosis. Abans d'injectar-la, s'ha de reconstruir la dosi i diluir-la amb sèrum. També ha detallat que una de les dificultat de la vacuna de Pfizer és que, un cop es descongela dels grans contenidors (es guarda a -80 graus), s'ha de subministrar en un termini de 5 dies. I per això, cal una bona planificació dia a dia per aprofitar al màxim les dosis.

La gerent en funcions confia poder seguir el calendari de vacunacions que s'han marcat i rebre les dosis necessàries al seu moment. Des que va començar el procés a Comarques Centrals, s'han vacunat 1.204 persones durant la primera setmana.

Les vacunes, arribant a la residència El Nadal Foto: Josep M. Montaner


A banda d'Osona, és previst que aquest dimarts arrenqui també la vacunació a l'Anoia. Les dues comarques de la Catalunya Central, doncs, s'afegeixen al Bages i el Berguedà, que ja van arrencar la campanya de vacunació a les residències la setmana passada. Pel que fa al Moianès, les previsions apunten que serà aquesta setmana. En el cas del Solsonès, arrencarà dissabte a la residència de Sant Llorenç de Morunys. Pel que fa a la de Solsona, que actualment pateix un brot, caldrà esperar que la situació millori.

La vacunació va començar el 27 de desembre a Catalunya, a l'Hospitalet de Llobregat, i tot seguit, a tots els serveis territorials del país. La primera persona vacunada de la Catalunya Central va ser Leo Sánchez Hervás, de la residència assistida de la Font dels Capellans a Manresa. "No fa mal, no passa res. Ens hem de vacunar", va dir la dona en rebre el vaccí.
 
Després d'un problema logístic, la vacunació es va reprendre el dimecres següents. Els equips de Salut van vacunar molt a prop d'Osona, a punts com el Ripollès o la Garrotxa. La comarca, però, ha hagut d'esperar encara uns dies. 

Osona té 40 residències, que rebran la vacuna durant aquesta primera fase: 28 de gent gran, sis de discapacitats i sis de salut mental, amb un total de 1.606 residents i 1.383 treballadors.