Polèmica i misteri en aparèixer un pi penjat a dins l'església a Centelles

La Festa del Pi estava suspesa per la pandèmia

El pi penjat a l'església
El pi penjat a l'església | Toni Carrasco
Toni Carrasco
31 de desembre del 2021
Centelles va viure aquest dimecres, 30 de gener, un dia estrany, trist, complicat i atípic. No es va poder celebrar la Festa del Pi com calia al carrer i de forma popular. Però un grup de galejadors, de manera anònima durant la nit de dimarts, li va fer l'ofrena a Santa Coloma penjant un pi de cap per avall a l’església, com mana la tradició, més petit i sense ramells de pomes i neules, 

La seqüència dels fets va començar el mateix dimecres, a les 9.18 hores, quan en un missatge institucional de l'Ajuntament de Centelles informava textualment del següent: "L'Associació de Galejadors de Centelles, l'Ajuntament de Centelles i la parròquia comuniquen que un grup de galejadors ha fet l'ofrena del pi Santa Coloma a l'església parroquial". I a més el comunicat afegia: "Es pot visitar d'11.30 h a 13.30 h i de 16.30 h a 19.30 h".

Durant tot el mati el rebombori, entre els més de 300 galejadors, va ser patent i evident. Trucades, gent a favor i en contra de l'acció i sobretot opinions diverses. Alguns galejadors insisteixen que la festa és de tots i no pas d'uns quants.

Tothom estava d'acord que l'acció era correcte, necessària i adequada, però molts d'ells discrepaven de les formes. Per a un galejador no participar en la Festa del Pi és un sacrilegi. Tant sacrilegi com que Santa Coloma no tingui la seva ofrena el mateix dia.

Ni la junta, ni l'ajuntament ni la parròquia han donat la seva versió dels fets, però, com ha quedat reflectit, tampoc ho han desmentit.

Del que hem pogut esbrinar fins avui es pot afirmar amb certa rotunditat que la junta en ple o part de la junta van participar en els preparatius de forma discreta i anònima. Que el pi jove i més petit de l'habitual es va anar a tallar prop de Centelles, que es va carregar i baixar amb un petit camió entre la 1 i les 2 de la  matinada de dimarts a dimecres 30. I també que, en la logística de tallar, carregar, transportar, descarregar i penjar el pi, hi van participar entre 20 i 30 galejadors anònims del poble, inclosos alguns membres de la junta.

La polèmica està servida i és tot un misteri encara per resoldre, com el de les urnes de l'1 d'octubre.

Arxivat a